Wat zegt de ligging van de placenta?
Op zich maakt het niets uit waar de placenta zit, zolang het maar niet te laag zit, dat wil zeggen over de baarmoedermond (de uitgang) heen. Als er vroeg in de zwangerschap een echo gemaakt wordt, dan wordt er nog wel eens gezegd dat de placenta laag ligt.
Wat betekent het als de placenta achter ligt?
Als de placenta onderaan ligt, voor de uitgang van de baarmoedermond, dan kan je niet vaginaal bevallen. Dan is de andere uitgang, via de buik, de enige optie. Soms ligt de placenta voor de baarmoedermond, maar trekt die omhoog tijdens de zwangerschap, omdat de baarmoeder steeds meer oprekt.
Wat kun je zien aan de placenta?
Placenta en vliezen Aan de grootte en de kleur van de placenta kan de verloskundige of gynaecoloog zien of de baby het goed heeft gehad. Als je wilt, mag je de placenta zelf ook bekijken en zul je begrijpen waarom hij ook moederkoek wordt genoemd. Hier is je baby negen maanden lang door gevoed.
Welke kant placenta?
Je herkent de plek waar de placenta zich ontwikkelt als een lichte, langgerekte vlek, vaak in de buurt van het embryo. Aan welke kant van je baarmoeder je deze vlek ziet, hangt ervan af of je een inwendige echo of een uitwendige echo krijgt: Inwendige echo.
Is het erg als de placenta voor ligt?
Blijft de placenta, geheel of gedeeltelijk, voor de baarmoedermond liggen (0,2% van de zwangerschappen), dan kan het kind niet vaginaal geboren worden. De uitgang wordt immers geblokkeerd door de moederkoek. Er staat dan bij voorbaat vast dat er een keizersnede zal volgen.
Waarom placenta controleren?
Nakijken placenta: Als de placenta geboren is kijkt de verloskundige hem goed na. Ze kijkt of hij goed ontwikkeld is en alles er normaal uit ziet, maar controleert ook of hij compleet is, er mogen geen stukjes achter blijven in je baarmoeder omdat die voor ontstekingen in de baarmoeder kunnen zorgen.