Inhoudsopgave
Welke radioactieve bronnen zijn er?
Sommige mensen hebben radioactieve bronnen in huis, meestal zonder het te weten. Bepaalde mineralen (onder andere uraanhoudend erts, torberniet, autuniet en monaziet) bevatten bijvoorbeeld significante hoeveelheden uranium en thorium, natuurlijke radioactieve stoffen.
Welke stof is radioactief?
Voorbeelden van radioactieve stoffen zijn jodium, cesium, strontium, plutonium en uranium. Ze blijven vaak als afval achter na het opwekken van kernenergie.
Wat is radioactief in huis?
De aanwezigheid van radioactieve stoffen in zijn woning kan deze waarde beïnvloeden.. Inderdaad, gemiddeld wordt de helft van de opgelopen stralingsdosis veroorzaakt door radioactief radongas dat uit de bodem ontsnapt, zich vermengt met de lucht die we inademen en deze lichtjes radioactief maakt.
Welke 3 soorten ioniserende straling er zijn?
De kernmerken zijn voor allemaal uniek:
- Alfastraling. Deze straling komt voort uit een atoomkern en is een deeltje dat bestaat uit twee protonen en twee neutronen.
- Bètastraling.
- Gammastraling.
- Röntgenstraling.
Wat is Stralingsweegfactor?
De grootheid stralingsweegfactor (wR) geeft aan hoe biologisch effectief de straling is bij het veroorzaken van kansgebonden effecten. De bijbehorende eenheid is sievert per becquerel (Sv/Bq). De strallingsweegfactor wordt gebruikt bij de omrekening van geabsorbeerde dosis (D) naar equivalente dosis (H).
Is röntgenstraling radioactief?
In de gezondheidszorg wordt soms (röntgen)straling of radioactiviteit gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan. Deze straling heet ook wel ioniserende straling.
Welk stralingsniveau is gevaarlijk?
Problematischer wordt het boven de 1000 millisievert, als de eerste tekenen van stralingsziekte zich openbaren. Eerst wordt men misselijk, later volgen diarree, haaruitval en bloedingen. Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert.
Wat voor soorten straling zijn er?
Indeling
- radiostraling.
- microgolfstraling.
- infrarode straling.
- zichtbaar licht.
- ultraviolette straling.
- röntgenstraling.
- gammastraling (γ-straling)
Wat zijn de symptomen van stralingsziekte?
De symptomen van stralingsziekte zijn hoofdpijn en vermoeidheid bij lichte vormen. Bij zeer zware gevallen treden zwaardere symptomen op, zoals misselijkheid, overgeven en uiteindelijk de dood binnen een paar weken. Iedereen die wordt blootgesteld aan een extreem hoge dosis straling krijgt stralingsziekte.