Wat valt onder beeldspraak?

Wat valt onder beeldspraak?

Beeldspraak is figuurlijk taalgebruik ofwel een stijlfiguur. De gedachte aan iets bepaalds (de referent) roept andere zaken (beelden) in de gedachten op die met de referent een overeenkomst hebben. Deze cognitief ervaren overeenkomst noemt men associatie. Beeldspraak is een vorm van associatie.

Wat is een voorbeeld van metafoor?

Een metafoor is een vorm van beeldspraak: je gebruikt een woord of beeld voor iets anders, waarmee het een overeenkomst vertoont. Zo is het schip der woestijn een metafoor voor een kameel: de kameel wordt vergeleken met een schip.

Wat is het verschil tussen een metafoor en beeldspraak?

De tweede vorm van beeldspraak is de metafoor . Hierbij gebruikt de schrijver een ander woord dan wat hij bedoelt met dezelfde betekenis als het bedoelde. Een metafoor lijkt veel op een als-vergelijking. Het verschil is dat in een metafoor er geen gebruik wordt gemaakt van als en het bedoelde wordt niet genoemd.

Wat is een ander woord voor beeldspraak?

beeld (zn) : beeldspraak, denkbeeld, symbool, verbeelding. metafoor (zn) : beeldspraak, zinnebeeld.

Welke soorten metaforen zijn er?

Commons heeft mediabestanden in de categorie Metaphors.

  • Allegorie.
  • Personificatie.
  • Stijlfiguur.
  • Synesthesie.
  • Vergelijking.
  • Connotatie.

Wat is beeldspraak in een boek?

Beeldspraak is een stijlfiguur waarbij een woord of een woordcombinatie door een doelbewuste associatie een niet-letterlijke betekenis krijgt.

Wat betekent metafoor letterlijk?

Een metafoor (uit Grieks metaphora: overdracht, namelijk van betekenis) is een vorm van beeldspraak, waarbij er sprake is van een impliciete (onuitgesproken) vergelijking. Het afgeleide bijvoeglijk naamwoord is overdrachtelijk, met als synoniem figuurlijk; het bijvoeglijk antoniem is letterlijk.

Gerelateerde berichten