Inhoudsopgave
Hoe zet je een vuurkorf aan?
Haardhout en aanmaakblokjes Steek de vuurkorf aan met aanmaakblokjes. Doe dit met een lange aansteker om brandwonden te voorkomen! Als het vuur brand kunt u langzaam de vuurkorf bijvullen met haardhout of aanmaakhout. Hoe droger het hout, hoe sneller het brandt!
Hoe werkt een vuurkorf?
Voor het aansteken van een vuurkorf heb je een aantal grote stukken hout nodig, een paar kleinere stukjes en wat aanmaakblokjes. Van de grotere stukken hout maak je een soort van piramide. Tussen dit kleine torentje, in vorm van een wigwam, steek je een paar kleine stukjes hout en een aanmaakblokje.
Waarom rookt mijn vuurkorf?
Die ruimte onder de blokken is heel belangrijk voor het vuur. Een vuur zal namelijk meer gaan roken op het moment dat er sprake is van te weinig zuurstof. Is er juist voldoende zuurstof beschikbaar? Dan zal er minder rook ontstaan, waardoor het vuur beter zal branden.
Wat mag je verbranden in een vuurkorf?
Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Waar op letten bij aankoop vuurschaal?
De veiligste ondergrond voor een vuurschaal is van steen. Let er altijd op dat je de vuurschaal niet plaatst op een ondergrond die brandbaar is. Gebruik daarnaast droog hout, want nat hout kan gaan roken! Gebruik nooit lampenolie, spiritus, benzine of andere brandbare middelen om je vuur aan te steken.
Welk materiaal vuurkorf?
Vuurkorven zijn veelal gemaakt van staal en voorzien van een zwarte, hittebestendige coating. Er zijn echter ook vuurkorven van geroest staal verkrijgbaar. Ook is er de stenen vuurkorf. Voordeel hiervan is dat weersomstandigheden nauwelijks van invloed zijn.
Waarom een vuurschaal?
Een vuurschaal is een grote schaal op een voet of meerdere pootjes en veelal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals gietijzer of cortenstaal. Het gebruik van een vuurschaal is dé manier om op een verantwoorde wijze een kampvuurtje in de eigen tuin te stoken.