Hoe behandel je psychosomatische klachten?

Hoe behandel je psychosomatische klachten?

Wat kan ik doen?

  1. Praat met uw huisarts. Bespreek de klachten waar u last van hebt met uw huisarts.
  2. Luister naar de signalen van uw lichaam. Probeer goed naar uw eigen lichaam te luisteren.
  3. Praat erover met anderen. Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Hoe werkt een psychosomatische fysiotherapie?

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.

Wat houd psychosomatische klachten in?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatisatie.

Is zenuwpijn psychisch?

NP is een onherstelbare zenuwbeschadiging, waarvoor symptoommanagement nodig is. Ze geloven dat psychische invloeden een rol spelen in pijnbeleving, maar psychologische behandeling is niet zinvol. Deze groep mensen, bij wie de NP recent was ontstaan, is vooral gericht op het achterhalen van de oorzaak van de pijn.

Wat is het verschil tussen psychosomatisch en psychosociaal?

Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).

Hoeveel behandelingen psychosomatische fysio?

De frequentie van een behandeling psychosomatische fysiotherapie zal gemiddeld 1 x per week tot 1 x per maand zijn.

Hoe word je psychosomatisch fysiotherapeut?

Bijvoorbeeld door vaker een pauze te nemen of juist meer in beweging te komen, afhankelijk van uw situatie. Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatische fysiotherapie gevolgd.

Gerelateerde berichten