Hoe behandelde de Spanjaarden de Indianen?

Hoe behandelde de Spanjaarden de Indianen?

De Spanjaarde konden makkelijk de strijd winnen. Zij hadden een betere uitrusting en paarden en honden waar die Indianen bang voor waren. De Indianen kende geen vuurwapens en zwaarden. De Conquistadores sloten bondgenootschappen met indiaanse volkeren om weer andere indianen te overwinnen.

Hoe is Zuid-Amerika ontstaan?

De geschiedenis van Zuid-Amerika gaat ver terug in de tijd. Zo leefden de eerste indianenstammen al in 15.000 voor Christus in dit werelddeel. Zij bouwden hun nederzettingen vooral aan de kust. De kustgebieden waren namelijk een bron van voedsel.

Wie heeft Zuid Amerika ontdekt?

In 1498 ontdekt Columbus voor het eerst het vasteland van Zuid-Amerika bij de rivier Orinoco in het huidige Venezuela. Ook ontdekt hij het eiland Trinidad. Op Hispaniola gaan zijn mannen zich ondertussen te buiten aan de indianen.

Wat zijn de drie oudste gebieden van Zuid Amerika?

De eerste nederzettingen in Zuid-Amerika worden gedateerd rond 15.000 v. Chr. en lagen in de kustzone van Ecuador en Peru. Rond 2700 v.

Welke gevolgen van de komst van de Spanjaarden voor de Azteken?

De Spanjaarden hadden veel betere wapens zoals kanonnen, musketten, zwaarden en metalen harnassen. Dit gaf hen een voorsprong op de Azteekse krijgers. Ook hadden de Spanjaarden paarden. Paarden waren ongekende dieren voor de Azteken.

Hoe veroverden de Spanjaarden de Azteken?

Azteken (1519-1521) Nadat hij in een veldslag met leger van Tlaxcala in gevecht kwam, al was het zeer duidelijk dat deze staat ging winnen besloot deze staat zich bij de Spanjaarden aan te sluiten. In november 1519 bereikte Cortés de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, waar hij keizer Motecuhzoma II ontmoette.

Welke betaalmiddelen gebruikten de Azteken?

De Maya’s goten dit mengsel van de ene pot over in de andere tot een dikke, schuimige drank werd bekomen die ze “xocolatl” noemden, wat “bitter water” betekende. In de 15de eeuw gebruikten de Azteken cacaobonen als betaalmiddel.

Hoe is het Azteekse rijk gevallen?

Het werd een enorme veldslag: duizenden Azteken lagen dood op straat en iedere gevangengenomen Spaanse soldaat werd meteen geofferd. Na een aantal maanden belegering gaf de laatste Azteekse hueyi tlahtoani Cuauhtemoc zich over. Het Azteekse rijk werd als Nieuw-Spanje een Spaanse kolonie.

Wat deed Hernán Cortés?

Hernán Cortés de Monroy Pizarro Altamirano, marqués del Valle de Oaxaca (Medellín, 1485 – Castilleja de la Cuesta, 2 december 1547) was een Spaanse conquistador. Cortés staat vooral bekend om zijn verovering van Mexico tussen 1519 en 1521.

Wat was de hoofdstad van het Azteekse rijk?

De Azteekse hoofdstad Tenochtitlan aan de westelijke oever van het Texcocomeer bloeide, zodat de stad aan het begin van de 16e eeuw AD zich kon beroemen op minstens 200.000 inwoners waardoor het de grootste stad in het precolumbiaanse Amerika was.

Hoe groot was het Azteekse rijk?

Het Azteekse rijk besloeg op zijn hoogtepunt in 1519 een gebied van 300.000 vierkante kilometer. Er woonden minsten 3 miljoen mensen en er werden meer dan 20 verschillende talen gesproken. De hoofdstad Tenochtitlán was een van de grootste steden ter wereld.

Hoeveel goden hadden de Azteken?

Ze vereerden honderden verschillende goden. Alle goden werden verdeeld over drie groepen: de goden van de hemel en de lucht, goden van de vruchtbaarheid en landbouw en de goden die het te zeggen hadden over oorlog en opofferingen.

Hoe heeft Cortés de Azteken verslagen?

Vlucht van Hernán Cortés In een poging de rust te laten terugkeren, besloot Cortés een beroep te doen op Montezuma. Toen Montezuma zich toonde aan de Azteken werd hij echter bekogeld met stenen. Niet veel later overleed de leider der Azteken aan zijn verwondingen.

Wat deden de Azteken met hun vijanden?

De Azteken doodden hun vijanden liever niet tijdens de oorlog. Ze namen ze gevangen en lieten ze voor zich werken als slaven. Of ze offerden ze aan de goden. Soms met honderden tegelijk.

Wat was de cultuur van de Azteken?

De Azteken geloofden in een onderwereld, de wereld om hen heen en de bovenwereld, waar de goden leefden. Hun belangrijkste god was de oergod Ometéotl, die zowel de moeder- als de vadergod was. Andere goden waren de zonnegod Tonatiuh, de regengod Tlaloc, maar ook de god van de oorlog Huitziopochtli.

Hoe verliep de eerste ontmoeting tussen de Azteken en de Spanjaarden?

Op 18 februari 1519 verliet Cortés de haven van Havana met tien schepen om het rijk van de Azteken en de hoofdstad Tenochtitlán te veroveren. Na aankomst stichtte hij de stad Veracruz, de eerste Europese nederzetting op het Amerikaanse vasteland.

Waren de Spanjaarden tolerant tegenover de Azteekse godsdienst?

De Spaanse veroveraars bewonderden de Azteken, met uitzondering van hun religie. Ze noemden hun piramiden mosques, bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal. Hoe meer de onderwerping van de Azteken een bruut conflict werd, hoe sterker de religie en cultuur werden afgewezen.

Waar ligt de Azteekse rijk?

De Azteken of Mexica waren de dragers van een militaristische Meso-Amerikaanse beschaving die bestond tussen circa 1300 en 1521 in het huidige Mexico. Het centrum van het Azteekse rijk was de stad Tenochtitlán, de voorloper van het huidige Mexico-Stad.

Related Posts