Hoe citeer je een wetsartikel?

Hoe citeer je een wetsartikel?

Voor het verwijzen naar een wetsartikel volgens de APA-stijl raden wij je het volgende aan:

  1. Zoek op wetten.overheid.nl de wet op. Alle wetten zijn daar gepubliceerd.
  2. Ga op zoek naar de citeertitel van de wet.
  3. Zoek datum van de inwerkingtreding van de wet.
  4. Noteer de datum waarop je de wet hebt geraadpleegd.

Hoe gebruik ik een wetboek?

Tips om je wettenbundel effectief te gebruiken

  1. Plak de meegeleverde tabs in je wettenbundel.
  2. Begin direct met oefenen.
  3. Markeer de belangrijkste artikelen.
  4. Onderstreep de belangrijkste begrippen.
  5. Sticker de belangrijkste artikelen.
  6. Oefen met zoeken via de index.
  7. Leer de juridische termen.

Wat staat er in een wetboek?

Het houdt in, dat er eerst algemene regels worden genoemd, daarna specifieke regels. Hoe verder naar voren een artikel in het Burgerlijk Wetboek staat, hoe algemener het is. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de koopovereenkomst, die in Burgerlijk Wetboek Boek 7 wordt genoemd.

Hoe wetten lezen?

Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid.

Wat is de citeertitel van een wet?

De citeertitel is praktischer als naam van de desbetreffende regelgeving dan het vaak lange volledige opschrift, en dient ertoe dat een verwijzing op een uniforme manier wordt gedaan. In het voorbeeld verwijst de lange titel zelf ook naar twee andere wetten door de citeertitels te gebruiken.

Wat mag je in je Wettenbundel schrijven?

Dit betekent dat het boek/de wettenbundel geen geschreven of gedrukte verklarende aantekeningen mag bevatten en geen losse of ingeplakte briefjes, met uitzondering van de voormelde tabjes. Wel toegestaan zijn leestekens, kruisjes bij alinea’s, onderstrepingen en markeringen (eventueel met viltstift).

Wat staat er in het wetboek van Strafvordering?

Wetboek dat regelt hoe de staat mag bepalen of er een strafbaar feit is begaan en op welke manier de verdachte opgespoord en vervolgd mag worden.

Hoe zet je een wetsartikel in een voetnoot?

Vaak wordt in voetnoten (en meestal ook in de hoofdtekst) verkort verwezen naar artikelen, artikelleden en artikelonderdelen. Mocht je voor deze vorm kiezen, gebruik dan geen komma’s, laat lidwoorden weg, en hanteer alleen reguliere afkortingen. Voorbeeld: Verkort verwijzen naar artikelen Art.

Hoe vind ik een wet?

Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten. Verdragen vindt u in de Verdragenbank.

Hoe lang duurt het voordat een wet tot stand komt?

Het zijn vaak heel lange procedures, en het duurt soms wel 2 of 3 jaar bij heel belangrijke onderwerpen. Vooral als het lastig is voor de regering, om een meerderheid te vinden in de 2e kamer voor het wetsvoorstel.

Hoe gebruik je Jo?

Juncto, afgekort tot jo. of j°, is een Latijnse uitdrukking die gebruikt wordt als er iets wordt genoemd in verband met. De term wordt veelvuldig gebruikt in juridische stukken in geval van een opsomming van artikelen, om aan te geven dat deze in samenhang met elkaar moeten worden gelezen.

Gerelateerde berichten