Hoe heet het uiteinde van een bot?

Hoe heet het uiteinde van een bot?

De epifyse is het uiteinde van een pijpbeen. Er is zowel een proximale epifyse (epiphysis proximalis) als een distale epifyse (epiphysis distalis). Tussen beide epifysen in ligt de diafyse (het lange gedeelte van het bot). De epifyse bestaat uit spongieus bot (trabeculair bot).

Hoe is het bot opgebouwd?

Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.

Wat is Canaliculi?

Deze uitlopers verlopen in fijne kanaaltjes (canaliculi) in de matrix. Via de canaliculi staan de lacunae met elkaar in verbinding. In het bot komt ook het systeem van Havers voor. Deze kanaaltjes zorgen voor de voedselvoorziening van de cellen in het botweefsel.

Hoeveel botten heeft een kind van 7?

Wist je dat baby’s ongeveer 100 botten meer hebben dan volwassenen? Waar een baby zo’n 300 botten heeft hebben volwassenen er maar rond de 200.

Wat zijn Beencellen?

Beencellen of osteocyten liggen verspreid in de beenmatrix die bestaat uit bindweefsel (met veel collageen), versterkt door calciumzouten. De cellen liggen in concentrische cirkels rond kanaaltjes (kanaaltjes van Havers) waardoor bloedvaten en zenuwen lopen.

Wat is een Avulsiefractuur?

Een avulsiefraktuur is het loskomen van een deel van het bot, op plaatsen waar de pees aanhecht. Deze ontstaat meestal acuut bij jonge sporters ( 11 – 14 jaar ), omdat de ligamenten en de pezen sterker zijn dan de epifysairschijven (groeischijven), die de aanhechting vormen van de pezen op het bot.

Wat is het platste bot van je lichaam?

Bij mensen en zoogdieren zijn deze pijpbeenderen gevuld met beenmerg. Voorbeelden van pijpbeenderen zijn: je dijbeen en opperarmbeen. Platte beenderen zijn plat en een licht gebogen botten. Hierbij kun je denken aan je schouderblad, schedelbeenderen en heupbeenderen.

Related Posts