Inhoudsopgave
Hoe kan ik begrip tonen?
Bij begrip tonen staat centraal dat je aandacht hebt voor de emoties van de ander en dat je:
- nieuwsgierig bent naar het verhaal van de ander.
- je eigen verhaal/mening/oordeel/interpretatie achterwege laat.
- oogcontact hebt.
- stiltes kunt laten vallen.
- letterlijk stil blijft staan of er even bij gaat zitten.
Hoe toon je begrip?
Begrip tonen begint met een goede situatie waarin je begrip kúnt tonen. Oftewel: zorg ervoor dat je met je volledige aandacht bij het gesprek bent. Zet je telefoon op stil, zoek een rustige ruimte en laat je werk voor wat het is. Zo kun je met bewuste aandacht naar de ander luisteren.
Hoe ga je om met je gevoelens?
Als je jouw emoties niet de ruimte geeft om te uitten kan het zelfs zo zijn dat jouw angst eruit komt als boosheid, of je boosheid als verdriet….Gedachten over emoties
- Mindfulness. Pak momenten op de dag waarop je even stil gaat zitten.
- Muziek.
- Praten.
- Schrijven.
- Bewegen.
- Tekenen.
- Kijken.
Hoe kom ik sterker over?
Nog meer tips voor succesvol communiceren:
- Laat stiltes vallen.
- Spreek af en toe zijn of haar naam uit.
- Geef letterlijk de woorden van de ander terug.
- Wees geduldig.
- Houd het concreet.
- Geef eventueel feedback.
- Zorg dat je de ander eerst begrijpt,
- Weet ook wat je wil zeggen.
Wat is aandacht en begrip tonen?
Deze competentie Aandacht en begrip tonen (D) wordt ook wel omschreven als Inlevingsvermogen. Andere steekwoorden volgens de Nationale beroepengids zijn gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect. Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen.
Hoe druk je je gevoelens uit?
Valideer je gevoelens Bedenk waar het vandaan komt en geef het wat het nodig heeft. Geef vervolgens een ander gevoel aandacht. Wanneer je klaar bent, laat je ze los. Je hebt die gevoelens aandacht gegeven en onderzocht; ze kwamen gewoon langs en je kunt ze ook weer loslaten.
Wat is een pleonasme?
Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water). De termen pleonasme en tautologie hebben allebei betrekking op het gebruiken van verschillende woorden die ongeveer hetzelfde betekenen.
Wat is een voorbeeld van tautologie?
Een tautologie is een woordcombinatie waarin een begrip tweemaal of meerdere malen wordt genoemd. Ze bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort, vaak met en of of(te) ertussen. Voorbeelden zijn eenzaam en alleen, pracht en praal en niettemin toch.