Inhoudsopgave
Hoe lang bestaat pastinaak?
De pastinaak komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al lang bekend bij de oude Grieken en de Romeinen. Oorspronkelijk was de plant zo groot als een wortel. De Romeinen namen de wortel mee naar het noorden, in koudere gebieden werd de wortel veel groter.
Waar komt Khichari vandaan?
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee.
Waar pastinaak planten?
Pastinaak kun je dus het beste op lichtere grondsoorten telen. Zorg er wel voor dat je de grond diep los maakt, zo’n 30 cm. Pastinaken groeien het beste op een zonnige plek in je tuin, en je teelt ze in het vak van de wortelgewassen.
Is pastinaak het hele jaar te koop?
Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar.
Waarom is pastinaak een vergeten groente?
Door de komst van de aardappel, raakte pastinaak overal in verval. Nu wordt hij in vele landen zoals in de VS, als doodgewoon onkruid beschouwd. Zoals de meeste vergeten groenten, kunnen we ook pastinaak makkelijk zelf kweken. Hij wordt gemiddeld twintig centimeter lang, zodat hij toch wel wat plaats nodig heeft.
Kan men pastinaak rauw invriezen?
Rauwe pastinaak kan je maximum 1 jaar bewaren in de diepvries. Het is wel belangrijk dat je de pastinaak eerst blancheert. Klaargemaakte pastinaak kan je maximum 3 maanden lang invriezen.
Is mijn pastinaak nog goed?
Je kunt het beste vaststellen of Pastinaak niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Pastinaak rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden. Als de Pastinaak alleen nog maar slap is kan deze nog wel gebruikt worden in de soep of puree.
Is het loof van pastinaak eetbaar?
De pastinaak wordt geschild, zoals een winterpeen. Maar zie hieronder. Je kunt haar koken, chips van maken, bakken, roosteren en in stamppotten verwerken. Of – ook het blad – als soepgroente gebruiken.