Hoe liep de Limes?

Hoe liep de Limes?

De limes (Latijn voor ‘grens’) is de aanduiding van de grens- en verdedigingszone van het Romeinse Rijk, hoofdzakelijk gebouwd in de periode 40 na Chr. – circa 250 na Chr. Deze liep van de Atlantische kust in Noord-Engeland via de Noordzee langs de toenmalige hoofdstroom van de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee.

Hoe breed is een grens?

Dat betekent dat u en uw buren de kosten en het onderhoud delen. De heg of schutting mag achter uw huis niet hoger zijn dan 2 meter. Voor uw huis geldt een grens van 1 meter. Er kunnen per gemeente andere regels gelden, dus vraag het na bij uw eigen gemeente.

Wat is de Limes?

Limes [Lat., grens], in het oude Rome oorspronkelijk een grensweg tussen twee stukken land; in de Romeinse keizertijd de rijksgrens. De limes was een gracht met een wal of een muur met bolwerken (gesloten limes), ofwel een militaire weg waarlangs versterkte steden, → castella of → castra waren gebouwd (open limes).

Waarom kozen de Romeinen de Rijn als grens?

De Rijn is een perfecte grens. Hij is goed te verdedigen, want de vijand komt er niet makkelijk langs. Langs de oevers van de Rijn bouwen de Romeinen forten, wachtposten en legerkampen. Zo verdedigen ze hun rijk tegen aanvallen van hun vijanden uit het noorden.

Waarom kwamen de Bataven in opstand tegen de Romeinen?

Julius Civilis beraamde een opstand tegen de Romeinen om te voorkomen dat Bataafse soldaten naar Rome werden gestuurd. Als oud officier wist Julius precies hoe en waar hij de Romeinen het best kon aanvallen. Romeinse legerkampen werden geplunderd en in brand gestoken. In het begin had Julius Civilis veel succes.

Waar ligt de limes in Nederland?

De grenslijn is in het Nederlandse gebied ruim 150 kilometer lang en loopt van Katwijk aan Zee tot aan Spijk (bij Tolkamer) naar Xanten. In Duitsland loopt het deel van de Neder-Germaanse Limes nog zo’n 250 kilometer door, tot aan Remagen, voorbij Bonn.

Hoe lang was de limes?

De grens rond dat enorme rijk – tegenwoordig noemen we dat de Limes – had een lengte van 7000 km. Deze Limes (uit te spreken als: li-mes) had verschillende gedaanten. In Engeland had hij de vorm van een landversterking, de Muur van Hadrianus, en ook tussen de Rijn bij Bonn en de Donau liep de grens over land.

Waarom stopte de Romeinen bij de Rijn?

De Varusslag is een belangrijk moment in de strijd om het Rijngebied: in het jaar 9 lijden de Romeinse soldaten een grote nederlaag in het Teutoburgerwoud : drie legioenen worden uitgeschakeld . Lange tijd gelooft men dat deze nederlaag ertoe leidt dat de Romeinen zich definitief achter de Rijn terugtrekken.

Waarom vertrokken Romeinen uit Nederland?

Ze wilden heel veel land in hun bezit hebben. Daarom stuurden ze soldaten vanuit Rome alle kanten op om land te veroveren, ook naar onze streken.

Related Posts