Inhoudsopgave
Hoe te reageren bij agressie?
Doe in alle gevallen het volgende:
- Blijf rustig.
- Blijf beleefd.
- Houd oogcontact.
- Behandel de ander met respect.
- Ga niet in discussie, maar zeg dat je ziet dat de ander boos is.
- Stel een grens aan het gedrag, wijs niet de persoon af.
- Roep hulp van je leidinggevende of de bewaking in als je denkt dat de situatie escaleert.
Wat is de basishouding bij agressief gedrag?
1. Blijf zo kalm mogelijk, onderhoud oogcontact. Neem de oudere serieus: ga niet lachen (Kan een gevolg zijn van je zenuwen: maar de oudere voelt zich dan uitgelachen), negeer de signalen van boosheid niet, voorkom dat jezelf of een ander in diens bijzijn over het hoofd van de cliënt heen praat.
Hoe behandel je agressie?
Een aantal voorbeelden van modules die onderdeel van de behandeling bij geweld en agressie kunnen zijn:
- agressieregulatie op maat (ARopMaat)
- behandeling van voortdurend verhoogde waakzaamheid en wantrouwen.
- leefstijltraining (bij middelengebruik)
- leren van vaardigheden om emoties beter te kunnen hanteren.
Welke fysieke omgevingsfactor wekt geen agressie op?
Persoonlijke en omgevingsfactoren Besef je als begeleider dat verschillende factoren agressie uit kunnen lokken, zowel persoonlijke als omgevingsfactoren: Lichamelijk: pijn, nachtrust, reflux, urineweginfecties, bloedsuiker, etcetera. Fysieke omgeving: herrie, prikkels.
Wat is de oorzaak van agressief gedrag?
Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het karakter van je kind, maar ook met de vrienden met wie je kind omgaat. De oorzaak kan ook liggen in spanningen en stress. Het is ook mogelijk dat je kind moeite heeft om emoties te beheersen.
Heb ik een agressie probleem?
Iedereen is wel eens boos, maar wanneer boosheid vaak voorkomt en niet meer te beheersen is, kan er sprake zijn van een psychische aandoening of stoornis. Raakt u regelmatig buiten uzelf van woede? Verliest u daarbij de controle over uw gedrag? Dan hebt u mogelijk een agressieprobleem.
Wat wekt agressie op?
Besef je als begeleider dat verschillende factoren agressie uit kunnen lokken, zowel persoonlijke als omgevingsfactoren: Lichamelijk: pijn, nachtrust, reflux, urineweginfecties, bloedsuiker, etcetera. Fysieke omgeving: herrie, prikkels. Sociale omgeving: familie, wisseling van personeel, groepsgenoten.
Waarom een agressieprotocol?
Het treffen van beschermende maatregelen en voorwaarden zullen agressief gedrag naar verwachting reduceren, maar niet uitbannen. Daarom is het van belang dat er een agressieprotocol aanwezig is.
Wat moet je doen bij agressie en vernieling supermarkt?
vriendelijkheid agressie voorkomt. Stel huisregels op en communiceer deze met klant, bijvoorbeeld door ze op te hangen in de winkel. agressief wordt’) en organiseer trainingen voor het personeel (zoals e-learning op supermarkt.nl of op het eigen leerportaal).
Wat verstaan we onder agressief gedrag?
Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen. Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.
Wat zijn de 3 standaard reacties op een agressieve situatie?
Frustratie-agressie
- begrip tonen en een gevoelsreflectie geven.
- vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties.
- samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen.
- het gesprek afronden met een aanbod dat je waar kunt maken en dat voor de ander acceptabel is.