Hoe was de economische situatie in Duitsland en de Verenigde Staten in de jaren 20 en 30?

Hoe was de economische situatie in Duitsland en de Verenigde Staten in de jaren 20 en 30?

De Duitse economie leek tijdens de jaren 1920 op te bloeien, maar was in wezen op meerdere punten niet gezond en kwetsbaar, met name door de afhankelijkheid van de Amerikaanse steun. Toen de Verenigde Staten in 1929 door de crisis in eigen land deze steun opzegden, werd Duitsland meteen in de recessie meegezogen.

Welke crisissen zijn er geweest?

Economische crises in de geschiedenis

  • Jaren-1870: grote landbouwcrisis.
  • 1929: Beurskrach van 1929 in New York, met opvolgend de Grote Depressie.
  • 1973: oliecrisis van 1973, met als gevolg wereldwijde economische crisis.
  • 1980 – 1986.
  • 2001: internetzeepbel.
  • 2007-2009: kredietcrisis / Europese staatsschuldencrisis.

Hoe ontstaat een beurscrash?

Veel aandelen waren gekocht met geleend geld en deze leningen konden de mensen nu niet zomaar terugbetalen aan de banken. Het spaargeld van de banken was ook weg, omdat ze dat hadden uitgeleend aan mensen die aandelen wilden kopen. Deze financiële problemen zorgden ervoor dat sommige banken failliet gingen.

Wat gebeurde er in 1930?

10 – Bij het eerste zelfstandige wereldkampioenschap ijshockey prolongeert Canada de wereldtitel door Duitsland in de finale in Berlijn met 6-1 te verslaan. 18 – De astronoom Clyde Tombaugh ontdekt Pluto, die wordt benoemd tot de negende planeet van het zonnestelsel.

Wat was er in de jaren 30?

Veel mensen leefden in de jaren dertig hier in grote armoede. De Verenigde staten In de Verenigde Staten van Amerika ging het tussen 1920 en 1928 goed met de economie. De bedrijven verdienden veel geld en er was veel handel. Amerika maakte als eerste land auto´s en verkocht die aan het buitenland.

Wat gebeurde er in de jaren 30?

De crisis van de jaren 1930 was geworteld in de Eerste Wereldoorlog en de jaren 1920, de roaring twenties. In Europa was tijdens de wereldoorlog door de mobilisatie een tekort aan agrariërs ontstaan. Hierdoor liep de graanproductie enorm terug doordat de landbouwers van huis waren en in de loopgraven zaten.

Wat was de oorzaak van de financiële crisis?

De kredietcrisis is ontstaan in de Verenigde Staten. Sinds het jaar 2000 namen banken daar te veel risico’s bij de hypotheekverstrekking. Toen veel huiseigenaren vanaf 2007 hun hypotheek niet meer konden betalen, raakten banken in problemen. Daardoor dreigde alle betalingsverkeer stil te vallen.

https://www.youtube.com/watch?v=UHep3xgGGNc

Related Posts