Hoe wordt de diagnose coeliakie gesteld?

Hoe wordt de diagnose coeliakie gesteld?

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.

Kun je coeliakie op latere leeftijd krijgen?

De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.

Heeft mijn kind coeliakie?

Kinderen met de klassieke vorm van coeliakie hebben vóór de leeftijd van 2 jaar last van diarree, slechte groei, platte billen en een bolle buik. Op oudere leeftijd zijn de klachten vaak anders. De meest voorkomende verschijnselen van coeliakie zijn: chronische diarree.

Wat zijn de symptomen van coeliakie?

Bij coeliakie zijn de volgende klachten mogelijk:

  • vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree;
  • kinderen kunnen slecht groeien of vermageren;
  • volwassenen kunnen gewicht verliezen;
  • opgeblazen gevoel, opgezette buik;
  • winderigheid;
  • stinkende dunne ontlasting, soms afgewisseld met verstopping;
  • huiduitslag (soms);

Welke bloedwaarden bij coeliakie?

Als er een duidelijk verhoogde hoeveelheid IgA-TG2A in je bloed zit, wordt nog een keer bloed afgenomen om de hoeveelheid IgA-EMA te bepalen.

  • Als er IgA-EMA in je bloed zit, dan is daarmee de diagnose coeliakie gesteld.
  • Als er geen IgA-EMA in je bloed zit, is een biopsie van de dunne darm nodig.

Is thuistest gluten betrouwbaar?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan)tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). De test werkt net als een zwangerschapstest: bij twee streepjes is de testuitslag positief. De zelftests hebben een betrouwbaarheid van 95-98%. Dit is vergelijkbaar met de testen die in het laboratorium worden uitgevoerd.

Hoe snel Bloeduitslag coeliakie?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het is belangrijk om niet te stoppen met het eten van gluten in de weken en dagen voorafgaand deze test. De uitslag duurt gemiddeld 5 werkdagen.

Hoe merk je dat je een glutenallergie hebt?

De symptomen bij een glutenintolerantie lopen erg uiteen en verschillen per persoon en qua intensiteit. Sommige mensen hebben slechts last van lichte, vage klachten, terwijl anderen krom liggen van de buikpijn of heftig overgeven en diarree hebben. Slechts één op de acht mensen met coeliakie weet het.

Kun je over coeliakie heen groeien of ervan genezen?

Een chronische ziekte houdt in dat het om een blijvende ziekte gaat. Omdat coeliakie een chronische auto-immuunziekte is, kun je hier dus niet overheen groeien. De enige behandeling is het volgen van een glutenvrij dieet.

Hoe groot is de kans op coeliakie?

Bij de algemene bevolking is de kans op aanwezigheid van de ziekte 1:100-150, ofwel 0,5-1%. Coeliakie kan ook aanwezig zijn bij mensen met weinig of geen klachten.

Hoe kom je er achter of je allergisch bent voor gluten?

Een bloedonderzoek bij de huisarts kan hierin veel verhelderen. Als daaruit blijkt dat er een kans bestaat dat je coeliakie hebt, word je doorverwezen naar een specialist. Daar wordt een darmonderzoek gedaan en een darmbiopt afgenomen, dat wordt onderzocht op kenmerken van coeliakie.

Kun je van coeliakie genezen?

Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Van coeliakie kun je niet genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. In veel producten zit gluten, denk bijvoorbeeld aan brood, koekjes en pasta.

Gerelateerde berichten