Inhoudsopgave
Hoeveel belasting betaal je over je levensloop?
Over het opgebouwde levenslooptegoed hoef je geen vermogensbelasting te betalen. De Belastingdienst betaalt dus mee aan je verlof. Heb je nog een levensloopbedrag staan? Pas dan op, want het kan wel uitdraaien op een fiscale strop: binnenkort wordt je levensloopgeld gedwongen uitgekeerd.
Wat kan ik doen met mijn levensloop?
U kunt het levenslooptegoed in één keer laten uitkeren. De uitkering wordt dan bij uw overige inkomen in dat jaar opgeteld en belast met inkomstenbelasting in box 1. U kunt het saldo ook gespreid over enkele jaren laten uitkeren. Dan worden de uitkeringen die u elk jaar ontvangt bij het inkomen in dat jaar opgeteld.
Waarom stopt levensloop?
Eind aan overgangsregeling De levensloopregeling stamt uit 2006, maar is al sinds 2012 niet meer beschikbaar voor nieuwe deelnemers. Het toenmalige kabinet wilde het eerder stoppen met werken niet meer stimuleren en maakte er daarom een einde aan.
Is levensloopverlof onbetaald verlof?
U kunt uw levenslooptegoed alleen opnemen voor onbetaald verlof. Dat mag u doen zo vaak als u wilt. Maar in het algemeen heeft u toestemming van uw werkgever nodig voor het opnemen van onbetaald verlof. De levensloopregeling geeft u dus geen wettelijk recht om verlof op te nemen wanneer u dat wenst.
Wat moet je doen als je lijfrente vrijkomt?
Bij het vrijkomen van uw opbouwende lijfrente heeft u twee mogelijkheden:
- U laat uw opgebouwd lijfrentekapitaal periodiek uitkeren. U sluit dan een nieuw lijfrenteproduct.
- U stelt uw uitkering uit. U zet uw opgebouwd lijfrentekapitaal dan nog even vast via een bankspaarrekening of via een verzekering.
Hoeveel belasting moet ik betalen over banksparen?
Met banksparen spaar je fiscaal vriendelijk voor een aanvulling op je pensioen. Je betaalt geen inkomstenbelasting over de ingelegde bedragen en het spaartegoed is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3.