Inhoudsopgave
Is cultuur een waarde?
” Een cruciaal uitgangspunt voor het begrijpen van de wereld in jezelf en de wereld van een ander, is het onderzoeken van de waarden waarmee je in het leven staat. Cultuur is de verzameling van de diepgewortelde en vaak onbekende waarden die bepalen wat we denken en voelen.
Wat is cultuur als norm?
Cultuur is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee het door mensen gecreëerde geheel wordt aangeduid, wat betreft hun normen en waarden, verwachtingen, doel-einden, attitudes en betekenisvolle symbolen, die sterk bepalend zijn voor hun menselijke ge-drag en de voortbrengselen van dat gedrag.
Welke dominante culturen zijn er in Nederland?
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
Die culturele waarden drukken uit dat wat de groep goed vindt en wat niet, wat mag en wat niet mag. Deze culturele waarden vormen samen de manier van denken en de visie op de wereld die bij de cultuur hoort. Cultuur in deze zin wordt aangeleerd tijdens de opvoeding: kinderen krijgen die als met de paplepel ingegoten.
Waar komen onze normen en waarden vandaan?
Normen ontstaan vanuit gewoontevorming in het maatschappelijk verkeer en vanuit godsdienstige geboden en verboden. Normen zijn minder algemeen dan waarden. Ze worden vaak vertaald in concreet gedrag, in concrete omstandigheden.
Wat zijn sociaal culturele waarden?
De sociaal-culturele waarde beschrijft maatschappelijke aspecten van het gebied of van een element voor mensen (al dan niet uit de directe omgeving).
Wat zijn de verschillen in culturele waarden?
De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend. Een ander kenmerk van culturele waarden is dat deze veelal onbewust zijn.
Wat zijn de opvattingen in een cultuur?
Opvattingen. In een cultuur zijn vier soorten opvattingen te onderscheiden, te weten: Waarden: opvattingen over juistheid en onjuistheid – de centrale maatstaven; Normen: opvattingen over hetgeen wel of niet hoort – geboden en verboden; Verwachtingen: opvattingen over wat er zal en/of moet gebeuren;
Wat is cultuur en waar herken je het aan?
1. Wat is cultuur en waar herken je het aan? Cultuur is “de manier waarop wij de dingen hier doen”. Cultuur gaat over gedrag, én cultuur gaat over ‘wij’. Cultuur is iets wat met een (grote) groep individuen gezamenlijk gedáán en gedeeld wordt.