Is fobie een angststoornis?

Is fobie een angststoornis?

Een fobie is een angststoornis. Het is een belemmering in je dagelijkse leven. Bij een fobie ben je angstig voor plaatsen, dieren, dingen of situaties waar geen reden voor is, want er is geen aantoonbaar gevaar.

Welke angsten bestaan er?

Soorten angsten en fobieën

 • Agorafobie. Je hebt angst voor publieke ruimten zoals straten en pleinen, maar ook drukke winkels en het openbaar vervoer.
 • Dwangstoornis.
 • Gegeneraliseerde angststoornis/piekerstoornis.
 • Ingebeelde lelijkheid/BDD.
 • Paniekstoornis.
 • PTSS.
 • Sociale fobie.
 • Specifieke fobie.

Wat is een fobie? Een fobie is een angststoornis. Het is een belemmering in je dagelijkse leven. Bij een fobie ben je angstig voor plaatsen, dieren, dingen of situaties waar geen reden voor is, want er is geen aantoonbaar gevaar.

Wat is de angst?

Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.

Hoe werkt een fobie?

Mensen met een fobie zijn bang voor specifieke dingen, dieren of situaties. Deze angst kan samengaan met lichamelijke verschijnselen als hevig transpireren, hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst en paniekgevoelens.

Wat is een irrationele angst?

Irrationele angst Indien je angst irrationeel is (er dreigt geen werkelijke fysieke dreiging, maar je vindt iets dat je wilt doen zo eng of spannend dat het je niet meer lukt optimaal te presteren), kun je proberen het angstgevoel beheersbaar te maken.

Wat moet je doen als je een fobie hebt?

Adviezen bij een specifieke fobie

 1. Steun zoeken bij mensen die u vertrouwt. Leg uit waar u last van heeft.
 2. Zo veel mogelijk alles blijven doen. Door de dingen te blijven doen die u eng vindt, leert u met de spanning omgaan.
 3. Uw gedachten proberen te veranderen.

Related Posts