Kan je van de zon huidkanker krijgen?
De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Hoe kan je jezelf beschermen tegen de zon?
Wat kun je zelf doen?
- Blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur.
- Draag beschermende kleding, een zonnebril en een zonnehoed.
- Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen.
- Ga liever niet onder de zonnebank.
Wat is de beste bescherming tegen de zon?
Voor goede bescherming moet een crème gebruikt worden vanaf zonbeschermingsfactor (SPF, sun protection factor) 30. De meest optimale bescherming biedt een crème met factor 50 (‘sunblocker’). Ook is het belangrijk om de zonnebrandcrème herhaaldelijk en regelmatig aan te brengen: elke twee tot drie uur smeren.
Hoe lang mag je in de zon zonder bescherming?
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
Hoe groot is de kans dat je huidkanker krijgt?
Steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker: inmiddels één op de vijf. En de kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, een melanoom, is sinds Wereldoorlog II met 2000 procent toegenomen. “Breng minder tijd door in de zon”, adviseert dermatoloog Vigfús Sigurdsson.
Welke stralen veroorzaken huidkanker?
De uv A-stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker. Uv B-stralen vormen een klein gedeelte van de ultraviolette straling.