Waar heb ik recht op bij vaststellingsovereenkomst?

Waar heb ik recht op bij vaststellingsovereenkomst?

U heeft bij een vaststellingsovereenkomst niet altijd recht op een ontslagvergoeding. U bent er vrij in hier afspraken over te maken met uw werkgever. Echter biedt in de praktijk de werkgever meestal wel een vergoeding aan. Dit is tevens vaak een belangrijke punt van onderhandeling in het proces.

Hoe lang nadenken over vaststellingsovereenkomst?

U hoeft niet meteen te tekenen of te zeggen dat u het ermee eens bent. Zeg daarom tegen uw werkgever dat u over het ontslagvoorstel moet nadenken. En spreek af na hoeveel dagen u moet reageren. Het is normaal om na 7 tot 14 dagen te reageren.

Wat tekenen bij ontslag?

Denk daarbij aan je naam, de naam van je werkgever, je wens om het contract stop te zetten en de dag waarop je opzeg begint. Dit is meestal de maandag volgend op de week dat je je ontslag indient. Als je dit via een aangetekend schrijven doet, houd er dan rekening mee dat je brief drie dagen onderweg is.

Waar heb je recht op bij ontslag wederzijds goedvinden?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.

Heb ik recht op een uitkering bij wederzijds goedvinden?

Als u wordt ontslagen met wederzijds goedvinden, blijft u recht hebben op WW. De werkgever meldt in de overeenkomst dat het ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever plaatsvindt en dat dit ontslag niet aan u te wijten is. Als u daarmee instemt komt u nog wel in aanmerking voor een WW-uitkering.

Wat wordt verstaan onder verwijtbaar handelen?

Bij verwijtbaar handelen of nalaten gaat het om gedragingen waarbij het voor de werknemer van tevoren duidelijk is of zou moeten zijn dat ze niet door de beugel kunnen (kenbaarheidsbeginsel). Van bepaalde gedragingen is het evident dat deze ontoelaatbaar zijn (bijvoorbeeld diefstal).

Hoe onderhandelen over vaststellingsovereenkomst?

Hieronder lees je 6 tips voor een goede onderhandeling.

  1. Laat het initiatief bij de werkgever. Laat de werkgever met het voorstel komen.
  2. Creëer goodwill.
  3. Neem realistische doelen voor ogen.
  4. Bedenk wat je minimaal wil.
  5. Laat je niet onder druk zetten door de werkgever.
  6. Bel voor gratis advies.

Hoe verder na vaststellingsovereenkomst?

Je hebt een wettelijke bedenktijd van twee weken nadat een vaststellingsovereenkomst is getekend. Tijdens die termijn mag je de instemming herroepen. In aanvulling op deze bedenktermijn is gebruikelijk dat je minstens een week tijd voor advies en beraad krijgt om te reageren op een eerste voorstel van werkgever.

Hoe bied ik mijn ontslag aan?

Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.

Wie moet mijn ontslagbrief tekenen?

Het is dus van belang om bij een ontslag om dringende reden de ontslagbrief te laten ondertekenen door het orgaan of de persoon binnen de onderneming die ontslagbevoegdheid heeft. Bij twijfel moeten de statuten van de onderneming worden geraadpleegd om na te gaan wie ontslagbevoegdheid heeft.

Gerelateerde berichten