Waar staan de jaren 50 bekend om?

Waar staan de jaren 50 bekend om?

In Spanje en Portugal handhaven zich semifascistische regimes. Joseph McCarthy en zijn heksenjacht op communisten in de VS. De Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie doen proeven met een waterstofbom, waarna de Atoomklok wordt ingesteld. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk doen hun eerste kernproeven.

Wat gebeurde er in het jaar 1950?

17 – Soekarno roept de eenheidsstaat Indonesia uit. 18 – De communist Julien Lahaut die tijdens de eedaflegging van Boudewijn ‘Vive la république’ zou hebben geroepen, wordt vermoord. 23 – Tornado van 23 augustus 1950. Een voor Nederlandse begrippen zware tornado veroorzaakt veel schade op de Veluwe.

Wat gebeurde er in de jaren 50 in Nederland?

In de jaren 50 heerst er veel werkloosheid in het noorden van Nederland. Waar voorheen in dit gebied veel mensen leven van de landbouw, zijn er na de oorlog door mechanisatie steeds minder boeren nodig. Wanneer de televisiefabriek van Philips in 1955 zijn deuren opent, brengt dat veel werkgelegenheid met zich mee.

Hoe was het om in de jaren 50 te leven?

Het land verandert snel in dit decennium; industrie, woningen, supermarkten en scholen worden uit de grond gestampt. Na de aanvankelijke armoede breekt een nieuw en welvarender leven aan met ijskasten, televisies en brommers.

Wat was het grootste sociale probleem in de jaren vijftig?

De jaren ’50: woningnood, verzuiling en Amerikafilie | Historiek.

Hoe was het in de jaren 50?

Wat gebeurde er in het jaar 1960?

Gebeurtenissen

 • 1 – Frans Kameroen wordt onafhankelijk.
 • 4 – De journalist Jerome Heldring begint met zijn rubriek “Dezer dagen” in het Algemeen Handelsblad.
 • 9 – In Egypte begint men met de bouw van de Aswandam.
 • 14 – Tuindorp Oostzaan staat, na een dijkdoorbraak van het Noordzeekanaal, onder water.

Hoe was het leven in de jaren 50?

Wat deden mensen in de jaren 50?

Als de kinderen thuiskwamen uit school zat moeder standaard klaar met de thee. Vaders hadden een 48-urige werkweek! Ze werkten dus ook op zaterdagen. De kachel en de radio namen een centrale plek in, in het gezinsleven.

Voor sommigen staat het decennium symbool voor een tijd waarin het leven in Nederland nog goed was; overzichtelijk, veilig, met het bekende ’touwtje uit de deur’. Anderen gruwelen juist bij het beeld van dit decennium. Zij zien de verstikkende burgerlijkheid, de zuinigheid, één koekje bij de thee.

Hoe was het in 1950?

Vanaf 1950 verdrievoudigde het nationaal inkomen in ruim twintig jaar, er was nauwelijks werkloosheid, het consumptiepatroon veranderde radicaal en de sociale uitgaven stegen enorm. Economen spreken graag van een economisch wonder, zoals ook het herstel in Duitsland als een Wirtschaftswunder wordt beschouwd.

Hoe waren de jaren 50?

Nederland was overbevolkt met 12 miljoen mensen en dus subsidieerde de regering iedereen die wilde emigreren naar Canada, Australië of Zuid-Afrika. Met de moed der wanhoop stortte men zich op hard werken, zuinig zijn en toch maar proberen of de Europese grenzen niet wat verder open konden voor de handel.

Wat droegen de mensen in de jaren 50?

Aan het begin van de jaren 50 was dit nog duidelijk zichtbaar: simpele jurken, basic broeken met overhemden en vooral: weinig prints en weinig kleuren. In de tweede helft van 1950 is goed te zien dat er (weer) veel meer toegang was tot diverser materiaal en stoffen.

Wat is er uitgevonden in 1950?

1. Credit cards (1950) Diner’s Club introduceerde de allereerste kredietkaart in 1950.

Waar moet je op letten bij het kopen van een oud huis?

Dit zijn 9 punten om bij een oud huis kopen op te letten.

 1. Denk aan je onderzoeksplicht.
 2. Laat een bouwkundige keuring doen.
 3. Kies voor voorbehoud van bouwkundige keuring.
 4. Check of de woning een monument is.
 5. Reserveer extra verbouwbudget.
 6. De isolatie heeft verbetering nodig.
 7. Vergeet de subsidies niet.
 8. Denk aan de vergunningen.

Related Posts