Inhoudsopgave
Waar zitten de longen van een paard?
Het paard heeft twee longen min of meer naast elkaar in de borstkas. De mens heeft een longinhoud van zo’n zeven liter, een paard wel vijftig liter. De longen halen de zuurstof uit de lucht en geven vervolgens het koolzuur af aan de lucht. Het paard ademt in via de neus, de luchtpijp en de grote en kleine longpijpjes.
Wat te doen bij astma paard?
Op stal zijn er vaak veel meer stofdeeltjes aanwezig, denk maar eens aan al dat hooi en stro. Ook de ventilatie is minder goed dan buiten. Daarom is het voor paarden met astma eigenlijk het beste om zoveel mogelijk buiten te staan: in de wei of een (niet-stoffige) paddock.
Hoe ontstaat longontsteking paard?
Stof bevat vaak schimmels, schimmelsporen en endotoxines die een reactie van de luchtwegen kunnen veroorzaken met als gevolg een ontsteking in de bronchiën, hogere slijmproductie en vernauwing van de luchtwegen (bronchoconstrictie). Dit taaie slijm kan vaak moeilijk worden opgehoest en blijft in de longen.
Hoe werkt een Hooistomer?
Wat is een hooistomer? Heel simpel gezegd: een hooistomer stoomt het hooi. Door het stomen van het hooi blijft het hooi van goede kwaliteit en blijven mineralen en vitaminen bewaard. De voedingsstoffen blijven in hoge hoeveelheid aanwezig in het hooi.
Wat is Dampigheid bij een paard?
Dampigheid is een chronische aandoening van de diepere luchtwegen, de longblaasjes of bronchiolen, van een paard die helaas onherstelbaar is. Een paard dat eenmaal dampig is, zal er dus de rest van zijn leven last van hebben. Dampigheid is te vergelijken met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) bij mensen.
Wat te doen bij benauwdheid paard?
Wat te doen bij luchtwegproblemen?
- Veel weidegang om stoffige staluren te verminderen.
- Tocht voorkomen.
- Een minder stoffige stalbodem (stro), door over te gaan op vlas of houtsnippers.
- Een schone stal zonder scherpe ammoniak lucht.
- Hooi vooraf bevochtigen zodat het minder stoffig is.
Hoe komt een paard aan bloedarmoede?
Bloedarmoede kan ontstaan door bloedverlies (bijv. verwonding of worminfectie) of door een slechte kwaliteit van (ruw)voer met bijv. een tekort aan ijzer (belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van rode bloedcellen).
Hoe hooi stomen?
Hooi stomen gebeurt met behulp van een speciaal stoomapparaat. Het hooi gaat in plakken of in een hooinet in een stoomcabine. Hier wordt een stoomgenerator op aangesloten die de stoom de stoomcabine inleidt. Gemiddeld moet het hooi 30 tot 60 minuten stomen, wat uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid hooi is.
Hoe ruikt hooi?
Vooral hooi kan stoffig, muf of beschimmeld ruiken. Voordroog ruikt zuur. Dit is een kenmerk van voordroog, omdat het geconserveerd wordt met behulp van melkzuurbacteriën. Een lichtzure geur is toegestaan, mits het nog fris ruikt.