Waarom autologe stamceltransplantatie?
Het doel van een autologe stamceltransplantatie is ervoor te zorgen dat de stamcellen in het beenmerg weer uitgroeien, na een behandeling met hoge dosis chemotherapie (soms gecombineerd met totale lichaamsbestraling).
Wat is Leukaferese?
Leukaferese is de procedure om stamcellen te verzamelen die nodig zijn voor een perifere stamceltransplantatie. Het woord leukaferese is afgeleid van de Griekse woorden leuko(cyten), wat witte cellen betekent, en aphairesis, wat wegnemen betekent. Een leukafereseprocedure kan poliklinisch worden uitgevoerd.
Wat is allogene stamceltransplantatie?
Een allogene stamceltransplantatie is een transplantatie met stamcellen en afweercellen van een donor. De afweercellen van de donor sporen de zieke cellen op en vernietigen deze. De stamcellen van de donor vervangen uw eigen stamcellen en maken weer nieuwe bloedcellen aan.
Wat is autoloog bloed?
Bij autoloog bloed geven, geef je voorafgaand aan de operatie een aantal keer bloed voor jezelf. Een autologe bloeddonatie kan bij Sanquin Bloedvoorziening onder bepaalde voorwaarden, zoals voor een geplande operatie.
Welke chemo bij stamceltransplantatie?
Hoge-dosis-chemotherapie en stamceltransplantatie Een of twee dagen na opname wordt de hoge-dosis-chemotherapie, de superkuur, gestart. Afhankelijk van de onderliggende ziekte zijn er verschillende soorten kuren mogelijk. De duur van een dergelijke kuur is wisselend, van enkele dagen tot ongeveer een week.
Wat is de ziekte van kale?
Bij het Multipel Myeloom groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De plasmacellen blijven zich steeds maar delen (ongeremde celdeling). Multipel myeloom wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd.
Hoe worden stamcellen geoogst?
Stamcellen oogsten Voor de transplantatie moeten de stamcellen worden ‘geoogst’. Eerst krijgt u een behandeling die er voor zorgt dat de stamcellen zich van het beenmerg naar het bloed verplaatsen. Daarna worden deze stamcellen via een speciale techniek (leukaferese) uit uw bloed verzameld. Dat noemen we oogsten.