Inhoudsopgave
- 1 Waarom zijn metalen goed bewerkbaar?
- 2 Waarom reageren stoffen met elkaar?
- 3 Hoe ontstaat een metaalrooster?
- 4 Waarom is metaal een goede geleider?
- 5 Wat is een metaalion?
- 6 Waarom kan je metaal buigen?
- 7 Hoe herken je een Neerslagreactie?
- 8 Wat is reagentia en reactieproduct?
- 9 Hoe ontstaat een metaalbinding?
Waarom zijn metalen goed bewerkbaar?
Door het eerdergenoemde relatief elektropositieve karakter van metalen, is de aantrekking tussen de atoomkernen, die het metaalrooster vormen, en hun buitenste elektronen, gering. Het gevolg is dat de buitenste elektronen zich tamelijk vrij bewegen kunnen tussen de atomen.
Waarom reageren stoffen met elkaar?
Stoffen reageren met elkaar waarbij nieuwe stoffen ontstaan, vaak zonder dat de oude stoffen helemaal verdwijnen overigens. Bijzonder is dat het reageren vooral gebeurt in de ontmoeting, de botsing. Als deeltjes, zoals atomen, ionen en moleculen elkaar ontmoeten is er kans dat ze reageren en iets nieuws opleveren.
Wat zegt een atoomnummer over een element?
Het atoomnummer geeft het aantal protonen in de kern van het atoom aan. Het atoomnummer is een belangrijk begrip uit de chemie en de kwantummechanica. Een element en zijn plaats in het periodiek systeem zijn aan de hand van het atoomnummer vastgesteld.
Hoe ontstaat een metaalrooster?
metaalbinding: Een metaalbinding is een binding waarbij de metaalatomen hun elektronen van de buitenste schil afgeven. De hierbij ontstane positieve metaalionen vormen samen met de afgegeven elektronen de basis van het metaalrooster.
Waarom is metaal een goede geleider?
De reden dat metalen goed stroom kunnen geleiden is de aanwezigheid van deze vrij bewegende elektronen, ook wel vrije elektronen of geleidingselektronen genoemd. Deze vrije elektronen kunnen de stroom, wat niets anders is dan elektronen, gemakkelijk door het metaal doorgeven.
Wat is een Molecuulbinding?
Een aantrekkingskracht tussen twee moleculen heet cohesie of molecuulbinding. Er zijn drie soorten cohesie: vanderwaalsbindingen, dipool-dipoolbinding en waterstofbrug. bijvoorbeeld nog een waterstofbrug is.
Wat is een metaalion?
Metaalionen zijn positief geladen, ze binden aan elkaar door vrije elektronen. De metaalionen liggen in een rooster, tussen de metaalionen bewegen zich elektronen. De elektronen kunnen zich vrij bewegen tussen de metaalionen en zorgen ervoor dat de metaalionen gebonden blijven.
Waarom kan je metaal buigen?
Metalen kunnen we gemakkelijk buigen, walsen (tot platen) en trekken (tot draden). Ze zijn vervormbaar en deze eigenschap treedt nadrukkelijker op bij hogere temperaturen. Bij voldoende druk op het metaal worden sommige Na+ ionen verplaatst, maar het metaalrooster verandert daar feitelijk niet door.
Welke metalen reageren heftig met water?
Alkalimetalen reageren sterk exotherm met water onder vorming van een alkalihydroxide en waterstof. De alkalimetalen komen wel voor in zouten, voornamelijk van natrium en kalium.
Hoe herken je een Neerslagreactie?
Een neerslagreactie vindt plaats als twee oplossingen van goed oplosbare elektrolyten samen een slecht oplosbaar zout vormen. Dit slecht oplosbare zout wordt een vaste stof en vormt een neerslag. Elektrolyten kunnen zoutoplossingen zijn maar ook oplossingen van moleculaire verbindingen zoals zwavelzuur (H2SO4).
Wat is reagentia en reactieproduct?
Bij een chemische reactie verdwijnen één of meer stoffen en ontstaan één of meer nieuwe stoffen. De stoffen die verdwijnen noemen we de uitgangsstoffen of reagentia. Ze worden links van de reactiepijl geschreven. De stoffen die ontstaan noemen we de reactieproducten: ze worden rechts van de reactiepijl geschreven.
Welke binding hebben metalen?
Bij een metaalbinding binden twee metaalatomen aan elkaar. Metaalionen zijn positief geladen, ze binden aan elkaar door vrije elektronen. De metaalionen liggen in een rooster, tussen de metaalionen bewegen zich elektronen.
Hoe ontstaat een metaalbinding?
In een metaal hebben de atomen niet alle elektronen permanent om zich heen in de elektronenwolk. De buitenste elektronen bewegen zich vrij tussen de positieve atoomresten. Door de wisselwerking van negatieve elektronen en positieve atoomresten ontstaat een vrij sterke binding: de metaalbinding.