Inhoudsopgave
Wat betekend ceteris paribus?
afk. c.p. [Lat. = lett.: de andere dingen gelijk zijnde] in gelijke omstandigheden.
Wat is een economisch begrip?
De economie is de wetenschap die zich bezighoudt met de verdeling van schaarse middelen (producten en diensten) in een samenleving. Het richt zich voornamelijk op het maken van producten en de verdeling van deze producten. Het begrip schaarste speelt in de economie een grote rol.
Welke soorten economie zijn er?
Stadseconomie of stedelijke economie. Nationale economie. Supra-nationale economie. Wereldeconomie, mondiale economie of globale economie.
Waarom is economie zo belangrijk?
Economie is dus belangrijk om hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen beter te kunnen begrijpen. Het doel van de economielessen is leerlingen kennis, inzicht en vaardigheden bij te brengen waarvan zij later – thuis, op het werk of in het maatschappelijke leven – veel voordeel kunnen hebben.
Is economische groei belangrijk?
Economische groei is om ten minste drie redenen welkom: verlangen en consumptie spelen een grotere rol dan alleen de behoeftevervulling. Het gaat ook om sociale en psychologische factoren. Daarnaast is groei nodig om onze basisvoorzieningen te kunnen betalen en voor stabiliteit in ons maatschappelijk systeem.
Wat betekent het als de economie groeit?
De economische groei geeft weer met hoeveel procent het BBP is gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Als de economie in een bepaald jaar bijvoorbeeld groeide, betekent dat dat het BBP in dat jaar groter was dan het jaar daarvoor. In het algemeen worden de economische groeicijfers gecorrigeerd voor inflatie.
Kunnen we zonder economische groei?
Als de economie stagneert, stijgen inkomens niet. De bevolking blijft wel groeien en de landen om ons heen ontwikkelen zich verder. Bovendien nemen de zorgkosten toe, waarvoor de overheid belastinginkomsten nodig zal hebben. De koek wordt dus niet groter, maar er zullen wel meer stukjes uit gesneden worden.
Wat gebeurt er als de economie groeit?
Als de economie groeit, stijgt meestal ook de werkgelegenheid. Wel reageert de arbeidsmarkt meestal met enige vertraging op economische ontwikkelingen. Bovendien zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt vaak wat kleiner dan die in het bruto binnenlands product (bbp). .