Wat betekent perestrojka en glasnost?

Wat betekent perestrojka en glasnost?

De Russische termen glasnost en perestrojka zijn algemeen bekend geworden dankzij Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, die zijn land eind jaren tachtig een andere koers wilde laten varen en economisch gezien vooruit probeerde te helpen.

Wat is de USSR?

afk. van: Unie van Socialistische Sovjetrepublieken.

Wat valt er onder het Oostblok?

Naast de Sovjet-Unie bestond het Oostblok uit Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Tsjechoslowakije, Polen en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Soms worden Joegoslavië en Albanië ook tot het Oostblok gerekend.

Wie was de opvolger van Brezjnev?

Joeri Andropov, tot mei 1982 de leider van de KGB, zat hier achter en meer vertrouwelingen van Brezjnev werden onderzocht door de KGB. Brezjnev was niet meer in staat om in te grijpen. Brezjnev stierf in november 1982 en werd opgevolgd door Andropov.

Wie is de opvolger van Stalin?

Nikita Chroesjtsjov. uitspraak (info / uitleg))(Kalinovka, 17 april 1894 – Moskou, 11 september 1971) was een Sovjet-politicus en partijleider van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 7 september 1953 tot 14 oktober 1964. Chroesjtsjov leidde de Sovjet-Unie na Jozef Stalin.

Waardoor eindigde de Koude Oorlog?

In 1989 viel de Berlijnse Muur en werd Duitsland verenigd. In allerlei andere Europese landen verdwenen de communistische regimes. In 1991 hield de SU officieel op te bestaan en was de Koude Oorlog ten einde. De Verenigde Staten werd hierdoor de enige echte wereldmacht.

Hoe kwam er een einde aan de Sovjet-Unie?

Op 8 december 1991 kwamen de leiders van Rusland, Oekraïne, en Wit-Rusland bij elkaar voor het ondertekenen van het Akkoord van Białowieża. Dit was het einde van de Sovjet-Unie. Op 17 december 1991 tekenden 12 van de 15 Sovjetstaten in Den Haag het Energiehandvestverdrag als soevereine staten.

Wat perestrojka?

Perestrojka – Russisch woord voor economische herstructurering en hervorming van de samenleving in de Sovjetunie.

Related Posts