Wat deed Nederland in Nieuw-Guinea?

Wat deed Nederland in Nieuw-Guinea?

Meer dan 25000 Nederlandse militairen van landmacht, marine en luchtmacht hebben dienst gedaan in Nieuw-Guinea. Het Legermuseum in Delft publiceert deze week een boek over de militaire geschiedenis van de kolonie. Daarin staat ook het weinig bekende verhaal van de Papoea’s die dienden in het koloniale leger.

Wat betekent Papoea?

inheemse bewoner van Nieuw-Guinea. iemand die behoort tot het volk dat oorspronkelijk Nieuw-Guinea bewoonde; inheemse bewoner van Nieuw-Guinea. In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Waar leven papoeas?

De Papoea’s zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Nieuw-Guinea en enkele naburige eilanden. Ze wonen verspreid over twee landen; Indonesië (de provincies Papoea en West-Papoea, voor 2000 samen Irian Jaya) en Papoea-Nieuw-Guinea.

Waar hoort Papoea-Nieuw-Guinea bij?

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in Oceanië dat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. De hoofdstad is Port Moresby.

Wat hield de Nieuw-Guinea kwestie in?

Op 27 december 1949 verleende Nederland Indonesië haar onafhankelijkheid. Maar het westelijk deel van Nieuw-Guinea bleef buiten de soevereiniteitsoverdracht. Onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea zou deze verre uithoek van Indië voorlopig nog onder heerschappij van Den Haag blijven.

Welke taal spreken ze in Nieuw-Guinea?

In Papoea-Nieuw-Guinea spreekt men behalve Engels, Tok Pisin (Creools Engels), Hiri Motu en meer dan 800 lokale dialecten.

Waar wonen nog kannibalen?

Na veel onderzoek te hebben gedaan, werd 10 jaar en 6 expedities later eindelijk de kannibaalstam gevonden. Deze stam bevind zich op het eiland Papoea Nieuw-Guinea, maar waar was lange tijd een raadsel. Dit komt omdat de kannibalen nomaden zijn, ze trekken rond, van de ene kant van het eiland naar de andere.

Hoeveel Papoea’s zijn er?

Papoea heeft 2,5 miljoen inwoners waarvan 1,5 miljoen inheemse Papoea’s. De bekendste etnische groepen van Papoea zijn: Amungme. Asmat.

Waar ligt Papoea op de wereldkaart?

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in Oceanië dat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië.

Is Papoea-Nieuw-Guinea veilig?

In heel Papoea-Nieuw-Guinea kunnen er plots veiligheidsproblemen rijzen. Vooral in de steden Port Moresby, Mount Hagen en Lae zijn de problemen groot. Gewapende carjackings, aanvallen, overvallen, schietpartijen en ernstige zedendelicten (zoals verkrachtingen) komen er regelmatig voor. Blijf weg van samenscholingen.

Hoe heette Nieuw-Guinea vroeger?

De Hollanders maakten er ‘Papoese eilanden’ van. De Spanjaarden verzonnen ‘Nova Guinea’ omdat de bewoners in hun ogen zo op de negers van het Afrikaanse slavenland Guinee leken. Wat het land betreft beklijfde de naam ‘Nieuw-Guinea’ beter dan ‘Papoese eilanden’.

Hoe heette West Papua voor 1962?

Nederlands-Nieuw-Guinea – nu de provincies Papoea (Pulau Irian) en West-Papoea (Papua Barat) van Indonesië – was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden als deel van het eiland Nieuw-Guinea.

Related Posts