Wat doet de Taliban in Afghanistan?

Wat doet de Taliban in Afghanistan?

In het noorden van Pakistan vormden in diezelfde tijd leden van de etnische Pashtun de eveneens fundamentalistische Taliban. De Taliban streefden naar vrede en veiligheid in de Pashtun-gebieden tussen Pakistan en Afghanistan en wilden hun strenge versie van de sharia afdwingen als ze eenmaal aan de macht waren.

Wat is er gebeurd in Afghanistan?

In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. In grote delen van het land wordt gevochten. In het land vindt een humanitaire crisis plaats. Naast een dreigend voedseltekort voor 23 miljoen mensen, heeft Afghanistan ook te maken met aanhoudende ernstige droogte en corona.

Wie zijn de Taliban strijders?

De extremistische islamitische strijders, opgeleid in Pakistan, kregen binnen twee jaar het grootste deel van het land in handen. Het Taliban-regime voerde eind jaren 90 met geweld hun sharia-idealen door. Dat fundamentalisme trok moslimradicalen van divers allooi, onder wie Al-Qaida-leider Osama Bin Laden.

Wat heeft de oorlog in Afghanistan opgeleverd?

De NAVO-missie in Afghanistan komt na bijna 20 jaar ten einde. Volgens minister Bijleveld van Defensie is het land ondanks problemen in ieder geval geen uitvalsbasis meer voor terroristen. “Een drogreden”, noemt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen dit.

Hoe heeft de Taliban Afghanistan overgenomen?

De radicaalislamitische Taliban hebben, na een snelle militaire opmars in augustus 2021, de macht in Afghanistan overgenomen en vervolgens het ‘Islamitisch Emiraat van Afghanistan’ uitgeroepen.

Wat verbiedt de Taliban?

In Afghanistan heeft de taliban verregaande beperkingen opgelegd aan de inhoud van televisie-uitzendingen. Zo mogen televisiestations niet langer films of series uitzenden waarin vrouwen voorkomen of waarin de islamitische sharia of de Afghaanse waarden met de voeten getreden worden.

Wat zijn de gevolgen van de Taliban?

De Taliban begonnen direct een offensief tegen de Afghaanse regering en namen in snel tempo de controle over heel Afghanistan over. De gevolgen van de machtsovername zijn ingrijpend. De veiligheidssituatie is instabiel en er is sprake van een humanitaire en economische crisis.

Hoeveel Taliban strijders zijn er in Afghanistan?

De banden tussen de Taliban en AQ zijn historisch gezien sterk. Er zijn nog altijd ongeveer vijfhonderd AQ-strijders in het land. Tevens bevindt de leider van al-Zawahiri zich vermoedelijk in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.

Wie steunt Taliban?

“Pakistan heeft in 1994 al geholpen met de oprichting van de Taliban.” Sindsdien steunen ze de Taliban, openlijk en in het geniep, via de machtige Pakistaanse inlichtingendienst. Talibanstrijders zijn in Pakistan getraind, het land fungeert als uitwijkplek voor kopstukken en er gaan wapens en geld de grens over.

Hoe komen Taliban aan wapens?

Soms ontdekten de onderzoekers dat „wapens en munitie die waren geschonken door westerse overheden, door de Taliban waren buitgemaakt, en daarna weer waren terugveroverd door Afghaanse militairen”, schetst ze.

Wat heeft de oorlog in Afghanistan gekost?

In totaal ging het om een bedrag van 245,5 miljoen dollar. In het conflict in Afghanistan zijn door alle partijen meer dan 46.000 burgers gedood.

Hoeveel Nederlandse militairen zijn er gesneuveld in Afghanistan?

Bijna 2.500 Amerikaanse militairen sneuvelden. De oorlog kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven.

Related Posts