Wat doet een Familieopsteller?
Tijdens een familieopstelling kijk je, onder begeleiding van een psycholoog of therapeut, naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op het verleden. Maar ook op het heden en de toekomst.
Hoe maak je een familieopstelling?
Zo maak je een familieopstelling
- Waar staat mijn vader ten opzichte van mij? En waar ten opzichte van mijn moeder?
- Waar staat mijn moeder ten opzichte van mij?
- Wie kijkt naar wie?
- Waar staan mijn broers en/of zussen ten opzichte van mij?
- Waar staan mijn ouders ten opzichte van mijn broers en/of zussen?
Wat kost een familieopstelling?
De kosten van een familieopstelling kunnen variëren tussen de €75,- en €125,-. Vanuit de basisverzekering kun je hiervoor een vergoeding krijgen. Je kunt aan je arts of psycholoog advies inwinnen bij het vinden van een trainer, coach en/of psycholoog voor familieopstellingen.
Hoe lang duurt een familieopstelling?
Hoelang duurt een familieopstelling? Er is vrijwel nooit een vaste tijdsduur van een opstelling. Ik heb familieopstellingen gezien die heel effectief waren van slechts 10 minuten en opstellingen ervaren van 1,5 uur. In mijn ervaring ligt de duur van een opstelling tussen de 20 minuten en een uur.
Hoe werkt een opstelling?
In een opstelling wordt gewerkt met representanten. Zij vertegenwoordigen iets of iemand uit het systeem. Ze kunnen jou en je familieleden representeren, maar ook abstracte elementen als het leven, het geloof, het lot of het geboorteland.
Hoe doe je een opstelling?
Als je een opstelling doet, dan doe je dat zonder dat andere familieleden of collega’s aanwezig zijn. Uiteraard mag dat wel maar het is niet nodig dat in een workshop mensen die je kent aanwezig zijn. In een kort gesprek geeft de vraagsteller aan wat het thema is.
Wie verlenen zorg en ondersteuning bij Familieparticipatie?
Informele zorg verwijst naar zorg en ondersteuning die wordt verleend door mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers aan mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, zonder daarvoor aanspraak te maken op betaling van loon1.
Wat doet een systeem therapeut?
Wat doet een systeemtherapeut? Een systeemtherapeut helpt jou om met je psychische klachten om te gaan en betrekt daarbij jouw omgeving. Het doel is om elkaar beter te leren begrijpen en elkaar positief te kunnen beïnvloeden. Jouw partner of ouders kunnen bijvoorbeeld bij een sessie aanwezig zijn.
Hoe werken opstellingen?