Wat gaan de houtprijzen doen?

Wat gaan de houtprijzen doen?

Sterker nog: men verwacht dat in dit laatste kwartaal van 2021, de houtprijs nogmaals verhoogt met 7 tot 12%. Maar er valt ook goed nieuws te melden: er lijkt namelijk licht aan het einde van de tunnel te komen. De laatste informatie die we hebben ontvangen, duidt op een prijsdaling vanuit de Amerikaanse markten.

Waarom houtprijs zo hoog?

De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.

Hoe kan hout zo duur zijn?

De oorzaak voor de explosief gestegen vraag naar hout is simpel: corona. ,,Door de lockdowns zijn veel mensen thuis gaan klussen, is wereldwijd de vraag naar hout gestegen”, zegt Fons Ceelaert, algemeen secretaris van EPV, de Nederlandse emballage- en palletindustrie vereniging.

Waarom is MDF zo duur geworden?

Ook afgeleide producten. En niet verwonderlijk treft de prijsstijging ook MDF en OSB panelen, want die zijn gemaakt van houtspaanders, die om dezelfde redenen schaarser en duurder zijn geworden als bouwhout.

Zal houtprijs dalen?

De prijzen van hout stijgen niet meer, maar dalen iets. Gelukkig maar! In dit artikel lichten we de ontwikkeling van de houtprijzen toe op dit moment (oktober 2021). We zien aan het einde van de zomer vaker een daling van de houtprijzen.

Zal prijs hout dalen?

We zien aan het einde van de zomer vaker een daling van de houtprijzen. Vaak trekken deze richting het voorjaar weer aan. Dit is ook wat we voor de komende maanden verwachten. Wie in de winter van 2021/2022 bestelt kan dus profiteren.

Zal de hout prijs nog dalen?

Waarom zijn bouwkosten zo hoog?

Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.

Wat zijn de prijzen van hout?

Houtsoorten en prijslijst

Houtsoort Bijzonderheden Prijs exclusief BTW
€ 900
Appel gewaterd € 850
gewaterd € 1000
Berken € 700*

Wat is er aan de hand met de houtprijzen?

Vraag naar hout Het aanbod van hout is enorm gedaald. Er is momenteel weinig of geen hout beschikbaar bij de leveranciers. Ook de lokale verkoop in het Noorden is een stuk gestegen door Covid, wat ten koste komt van de beschikbaarheid voor export.

Waarom is OSB zo duur?

Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.

Waarom is er een hout tekort?

De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode. Ook de grote overzeese vraag vanuit de Verenigde Staten en China naar Europees hout is groot.

Related Posts