Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je water op een oliebrand giet?
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm.
Wat te doen bij brand stappenplan?
Als er thuis toch brand uitbreekt zijn er vier stappen waar je aan moet denken.
- Eigen veiligheid. Stop met wat je aan het doen bent. Alarmeer iedereen in je huis.
- Beoordeel de situatie. Bepaal of de brand nog is te blussen.
- Informeer de hulpdiensten. Bel 112.
- Verleen hulp.
Waarom mag je een oliebrand niet met water blussen?
Een oliebrand kan niet met een waterstraal worden geblust, omdat het water doorgaans zwaarder is dan de te blussen vloeistof en daardoor de brandhaard niet afdekt. In het ergste geval ontstaat stoom die de brandende vloeistof met grote kracht in de omgeving verspreidt.
Waarom geen water op brandende olie?
Blus geen vetbrand met water! Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden.
Hoe blus je een olie brand?
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand Hiermee dicht je de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Hoe blus je olie?
Een brand heeft altijd drie elementen nodig om te kunnen voortbestaan: hitte, brandstof en zuurstof. Bij een oliebrand kun je het beste de brandstof afsluiten van de zuurstof. Dat doe je bijvoorbeeld door het deksel op de pan te doen, een blusdeken te gebruiken of te blussen met speciaal daarvoor bedoeld blusschuim.
Wat te doen bij brand stappenplan BHV?
Wat te doen bij brand? Deze 4 stappen moet u ondernemen!
- Brand melden. Wanneer u de brand ontdekt, is het belangrijk dat u alarm slaat.
- Brand blussen. Soms is er sprake van een klein brandje dat zelf geblust kan worden, als de juiste blusmiddelen in de buurt hangen.
- Ontruimingsplan in werking stellen.
Wat te doen bij ontruimingsoefening?
Wij adviseren om jaarlijks een ontruimingsoefening te organiseren zodat jouw BHV’ers hun kennis up to date houden….Een ontruimingsoefening is inclusief:
- Voorbespreking (fase 1 en 2)
- Toetsen van voorzorgsmaatregelen.
- Begeleiden van de ontruiming.
- Evaluatie van de ontruiming.