Wat is AITL?

Wat is AITL?

AITL is a rare T-cell lymphoma with a poor prognosis. This disease is characterized by a severe immunocompromised status with a pivotal role for the follicular helper T-cell.

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in lymfoom?

UMC Utrecht: Expertisecentrum NHL De ziekte Non-Hodgkin Lymfoom (NHL) is zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die specialistische kennis en ervaring over NHL in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte.

Wat is een T cel lymfoom?

Een volwassen T-cel-leukemie/lymfoom is een vaak agressieve vorm van huidlymfoom. De kwaadaardige cellen in de huid groeien snel. Ze kunnen uitzaaien naar de lymfeklieren en/of het bloed. Het humaan T-cel-lymfotroop virus type I (HTLV-I) speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte.

Hoe voelt een lymfoom?

Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van Hodgkin is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of – zeldzamer – de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk. Bij uitbreiding van de ziekte kan vermagering, koorts of transpiratie ontstaan.

Wat is een lymfoom?

Wat is precies een lymfoom? Een lymfoom is een kanker die zich ontwikkelt uit bepaalde witte bloedlichaampjes. De term ‘lymfoom’ komt van de lymfocyten (soort van witte bloedlichaampjes) die een rol spelen in de verdediging van ons lichaam tegen bepaalde ziektes en tegen infecties.

Wat is biopsie van lymfeweefsel?

Biopsie van de klier of van het lymfeweefsel Bij vermoeden van een lymfoom moet er altijd een microscopisch onderzoek van de cellen gebeuren. Een stukje van de lymfeklier of van het verdachte lymfeweefsel wordt afgenomen om te analyseren (biopsie). Antigeentests en genetische tests vervolledigen de biopsie.

Wat zijn de hoofdtypen van lymfekanker?

Lymfoom is een algemene term voor kanker die in cellen van het lymfesysteem begint, ook wel lymfeklierkanker genoemd. De twee hoofdtypen zijn Hodgkin-lymfoom (HL) en non-Hodgkin-lymfoom (NHL).

Wat is een non-hodkin lymfoom?

Non-Hodgkin lymfoom (NHL) Een non-Hodgkin lymfoom is een kwaadaardige ziekte van cellen afkomstig uit lymfeklieren (lymfklierkanker). Er zijn verschillende soorten non-Hodgkin lymfomen. Er bestaat nog een andere soort lymfklierkanker: het Hodgkin lymfoom.

Related Posts