Inhoudsopgave
Wat is een Normopneu?
Een normale ademhaling wordt normopneu genoemd. Een te snelle ademhaling (>20x per minuut) wordt tachypneu genoemd. Een te langzame ademhaling (<8x per minuut) wordt bradypneu genoemd. Apneu is de afwezigheid van ademhaling.
Wat is het gevaar van stoornis in de ademhaling?
Als onvoldoende wordt geademd, loopt het koolzuurgehalte in het bloed te hoog op. Dit kan de oorzaak zijn van een aantal klachten als hoofdpijn bij het wakker worden, nachtmerries en spontane benauwdheid ’s nachts, sufheid, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen.
Wat zijn de spieren tussen de ribben?
De spieren tussen de ribben helpen bij de ademhalingsbeweging en dienen ervoor om de borstkas te vernauwen c.q. te verwijden. Kraakbeenachtige gedeelten aan elke rib (cartilago costalis) vormen de verbinding van de ribben met het borstbeen.
Wat zijn de tussenribspieren in de borstholte?
De buik zet uit bij het inademen. Bij de borstademhaling zijn het de tussenribspieren die het volume van de borstholte vergroten door de ribben omhoog en daardoor naar voren te trekken. Doorgaans zal daarna passief uitgeademd worden, bij actieve uitademing trekken andere tussenribspieren de ribben weer naar beneden.
Wat zijn de ribben van het borstbeen?
De ribben worden onderverdeeld in twee categorieen; de ‘echte’ en de ‘valse’ ribben. De echte ribben zijn de nummers 1 t/m 7, zij hebben een verbinding met het borstbeen. De valse ribben hebben geen directe verbinding met het borstbeen.
Wat zijn de bovenste zeven ribben?
De ribben zelf zijn platte, gebogen botten die allemaal aan de achterkant door middel van gewrichtshoofdjes met de wervels verbonden zijn. De bovenste zeven ribben zijn aan de voorkant ook nog verbonden met het borstbeen, de onderste vijf niet.
Hoe merk je Zuurstoftekort baby?
Het zuurstoftekort zorgt soms voor kleine epileptische aanvallen. Dit komt vooral in de eerste 24 uur na de geboorte voor. Je kan deze onder andere herkennen aan kleine schokjes, het wegdraaien van de ogen en ‘boksende’ bewegingen.
Kan je RS virus voorkomen?
Voorkomen besmetting Ouders kunnen blootstelling aan het RS-virus zo veel mogelijk voorkomen door iedereen die hun kindje aanraakt, eerst de handen te laten wassen, door speelgoed te wassen en te ontsmetten en door hun kindje weg te houden van mensen die verkouden zijn of koorts hebben.
Hoe weet je of het RS virus is?
Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.