Inhoudsopgave
Wat is een rijk rekenprobleem?
Rijke reken-wiskundeproblemen: zijn echte problemen die leerlingen willen oplossen, ofwel betekenisvol. lokken verbazing of verwondering uit. zijn een aanleiding om gedachten uit te wisselen.
Wat is betekenisvol rekenen?
Zij leren hoofdrekenen en rekenen op papier volgens vaste manieren om tot een oplossing te komen. Ook leren zij werken met een rekenmachine en te schatten. Als leraar begeleid je deze fase door open opdrachten te geven waarbij leerlingen een strategie leren gebruiken en geef je feedback op hun strategie.
Welke rekenproblemen zijn er?
Wanneer er bij een begaafde leerling een vermoeden is van rekenproblemen kan er sprake zijn van:
- Algemeen.
- Moeite met tellen.
- Moeite met automatiseren.
- Moeite met rekeninzicht.
- Moeite met ruimtelijke oriëntatie.
- Moeite met het werkgeheugen.
- Moeite met het werktempo.
Wat zijn rijke rekenvragen?
Rijke rekenvragen zijn hogere ordevragen die wiskundig denken uitlokken. Het betreft dus niet alleen vragen over feiten en procedures, maar ook vragen die gericht zijn op onder andere wiskundig probleemoplossen, kritisch denken en redeneren.
Waarom is projectonderwijs belangrijk?
Waarom kiezen voor projectonderwijs Goed opgezet en gegeven projectonderwijs biedt scholen de mogelijkheid om makkelijker gedifferentieerd les te geven, vakoverstijgend onderwijs te geven (leerlingen kunnen ervaren en leren hoe de vakken op elkaar aansluiten.) en je brengt de beroepspraktijk binnen in de school.
Hoe kunnen rekenproblemen ontstaan?
Rekenproblemen komen vaak naar voren als het kind lastige sommen of redactiesommen moet gaan maken. Een redactiesom is een som ‘verpakt’ in een verhaal. Kinderen kunnen dit verwarrend vinden en maken daardoor sneller fouten. Daarom is het ook belangrijk om deze sommen te oefenen.
Hoe daag je een leerling uit?
De studenten lezen samen een inleidende tekst. Vervolgens stellen ze zelf de vragen op die beantwoord moeten worden om tot de kern van de stof te komen. Tijdens de volgende bijeenkomst discussiëren zij samen over hun bevindingen. De tutor speelt daarbij een ondersteunende rol.