Wat is erger inflatie of deflatie?

Wat is erger inflatie of deflatie?

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Bij deflatie wordt ons geld meer waard omdat de prijzen dalen.

Wat is er slecht aan deflatie?

Als er sprake is van deflatie daalt het algemeen prijspeil. Doordat producten in de toekomst goedkoper worden, zullen bestedingen worden uitgesteld. De geaggregeerde vraag zal hierdoor dalen. Als er teveel deflatie is kan de economie stil komen te vallen, doordat consumenten hun bestedingen blijven uitstellen.

Hoe kan het dat geld minder waard wordt?

Als er sprake is van inflatie zijn de prijzen (gemiddeld) gestegen. Daardoor kun je met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen kopen. De waarde van geld kan worden afgemeten aan het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Inflatie zorgt er dus voor dat geld minder waard wordt.

Hoe hoog is de echte inflatie?

Maar feit is dat de maandelijkse inflatiecijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat telkens een onaangename verrassing opleveren. Zo waren de consumentenprijzen in Nederland vorige maand liefst 7,6 procent hoger dan een jaar geleden.

Is deflatie positief?

In tegenstelling tot inflatie is deflatie een algemene prijsdaling over een bepaalde periode. Daartussenin is desinflatie een daling van de inflatie: de inflatie daalt en blijft positief.

Hoeveel wordt je geld minder waard per jaar?

Door inflatie wordt geld minder waard. Een euro was 10 jaar geleden meer waard dan nu. Als iets € 10,00 kostte in 2010, betaalde je daar 10 jaar later (gemiddeld) € 11,74 voor. Bereken hier hoeveel een bepaald geldbedrag, door inflatie, over een aantal jaren nog waard is.

Waarom wordt spaargeld minder waard?

Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, word je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt. In de onderstaande grafiek zie je hoe de rente op spaarrekeningen en inflatie zich de afgelopen tien jaar hebben ontwikkeld.

Wat is de oorzaak van deflatie?

Deflatie kan het gevolg zijn van een lage vraag naar goederen en diensten. Dit dwingt bedrijven om hun producten tegen lagere prijzen te verkopen. Ook een daling in het consumentenvertrouwen, waardoor consumenten minder besteden, kan tot gevolg hebben dat bedrijven hun prijzen verlagen om meer te verkopen.

Related Posts