Wat is het verschil tussen een departement en een regio?

Wat is het verschil tussen een departement en een regio?

Elk departement hoort bij een regio. Alle departementen hebben dezelfde opbouw: het is een niet al te groot gebied dat vanuit de hoofdstad wordt bestuurd. De departementen hebben hun naam niet de danken aan historische gebeurtenissen, maar aan de geografische ligging (naam van rivieren, bergen.).

Hoeveel departement?

Door gebiedsuitbreiding en splitsingen is het aantal Europese departementen sindsdien uitgebreid tot de huidige 96.

Waarin zijn de 18 regio’s?

Frankrijk telt 18 regio’s waarvan 12 op het Europese vasteland….Regions

  • Auvergne-Rhône-Alpes.
  • Bourgogne-Franche-Comté
  • Bretagne.
  • Centre-Val de Loire.
  • Grand Est.
  • Hauts-de-France.
  • Île-de-France.
  • Normandië

Waarin zijn achttien regio’s van Frankrijk onderverdeeld?

Frankrijk telt achttien regio’s: twaalf op het Europese vasteland, Corsica, dat een aparte status heeft en vijf overzeese regio’s, die samenvallen met de vijf overzeese departementen. De regio’s werden (pas) in 1956 in het leven geroepen en zijn dus veel jonger dan de departementen.

Hoe heet de hoofdstad van een departement?

Het hoofd van het departement is de préfet (prefect), de vertegenwoordiger van de centrale regering. Naar hem worden het departementaal bestuur, evenals zijn zetel en de hoofdplaats, préfecture (prefectuur) genoemd.

Wat zijn de regio’s van Frankrijk?

Frankrijk telt achttien regio’s: twaalf op het Europese vasteland, Corsica, dat een aparte status heeft en vijf overzeese regio’s, die samenvallen met de vijf overzeese departementen . De regio’s werden (pas) in 1956 in het leven geroepen en zijn dus veel jonger dan de departementen.

Welke departementen zijn er in Frankrijk?

Overzicht departementen in Frankrijk op nummer. 1 Ain. 2 Aisne. 3 Allier. 4 Alpes-de-Haute-Prov. 5 Hautes-Alpes. 6 Alpes-Maritimes. 7 Ardèche. 8 Ardennes.

Welke gemeenten hebben een aparte status in Frankrijk?

Frankrijk heeft in totaal 35.416 gemeenten (1 januari 2017). Drie gemeenten hebben een aparte status gekregen, Parijs, Lyon en Marseille. Voor de overige gemeenten geldt dat een gemeenteraad (Conseil municipal) gekozen wordt voor een periode van 6 jaar.

Wat is de Bestuurlijke indeling van Frankrijk?

De bestuurlijke indeling van Frankrijk bestaat uit een aantal lagen: 1 Nationaal niveau: Franse staat 2 Regio ( région) 3 Departement ( département) 4 Arrondissement ( arrondissement) 5 Kanton ( canton) 6 Gemeente ( commune ), samenwerkend in intercommunaliteiten.

Related Posts