Inhoudsopgave
Wat is relativerend denken?
Relativeren betekent letterlijk: ergens de betrekkelijkheid van inzien. Je bekijkt het vanuit een ander perspectief, waardoor je vaak een mildere blik krijgt. Wanneer jou iets ergs overkomt, is het moeilijk om door je eigen emoties heen te kijken.
Hoe kan ik beter relativeren?
Dankzij deze 9 tips kan je relativeren als de beste.
- Sta stil bij je gedachten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat 85% van onze gedachten automatisch gebeuren.
- Notities. Laat iets je echt niet los?
- Bedenk wat goed is in je leven.
- Humor.
- Zoek steun.
- Beweeg je zorgen weg.
- Neem even afstand.
Wat wordt bedoeld met relativeringsvermogen?
Wie relativeert, zwakt af wat als te groot of te omvangrijk wordt ervaren. Wie relativeert vlakt af, wat als te zwaar wordt ervaren. Het is dus wat anders dan de ernst van de situatie verdoezelen of het vraagstuk wegmoffelen of uit de weg gaan.
Waarom is relativeren belangrijk?
Proportie speelt dus een belangrijke rol: het vinden van een evenwicht tussen hoe belangrijk een situatie is en de mate waarin het je bezighoudt. Relativeren heeft veel voordelen; het kan zorgen voor tevredenheid, ontspanning en energie. Je maakt je immers niet meer druk om dingen die niet zo belangrijk zijn.
Wat zijn Inhoudswoorden en functiewoorden?
Een woord dat weinig inhoudelijke betekenis heeft, dit in tegenstelling tot een inhoudswoord. Vaak geven functiewoorden de structuur van een zin aan. In het Nederlands behoren functiewoorden tot de volgende woordklassen: lidwoorden, voegwoorden, voornaamwoorden en voorzetsels.
Hoe stress relativeren?
Relativeren is niet hetzelfde als bagatelliseren. Bij relativeren plaats je problemen of uitdagingen in het juiste perspectief. Bij bagatelliseren maak je ze bewust minder erg dan ze zijn. Dat je iets in het juiste perspectief kunt zien, maakt nog niet dat het geen echt probleem is.
Hoe leer je relativeren?
Relativeren is ook wel het ‘probleem’ of de situatie in de juiste proportie zien. Wat gebeurt er eigenlijk? Een stapje terug nemen en vanaf de zijlijn het probleem bekijken. Vaak voel je je daarna een stuk beter, omdat je dan inziet dat het niet zo’n enorm probleem is in tegenstelling tot wat je eerst dacht.
Waarom relativeren?
Wat is het tegenovergestelde van relativeren?
Daarbij beseffen we ook dat er meestal meer is dan de keuze tussen twee uitersten: goed of slecht, winnen of verliezen, voorstander of tegenstander, vroeg of laat, alles of niets, zwart of wit. Relativeren is juist het tegenovergestelde van zwart-wit-denken. Tussen zwart en wit bestaan allerlei grijstinten.