Wat te doen aan stijgende energieprijzen?

Wat te doen aan stijgende energieprijzen?

Mijn energierekening wordt fors hoger, wat kan ik doen? Huishoudens die zien dat hun energierekening hoger wordt, kunnen kijken naar mogelijkheden om hun energieverbruik te verminderen. Denk aan korter douchen, tochtstrips plaatsen of de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt.

Waar doe jij verstandig aan? Als je nog langere tijd een contract met vaste tarieven hebt, zit je goed en hoef je je niet druk te maken. Het kan zelfs zijn dat je minder gaat betalen. Dit omdat de overheid in 2022 aan iedereen zo’n €400 compensatie voor de hoge energieprijzen uitkeert via de energiebelasting.

Wat te doen tegen stijgende gasprijzen?

Je kan ook overwegen om je blootstelling aan de gasprijzen fors te verminderen. Dat kan je doen door over te schakelen naar alternatieve manieren om je woning te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan pelletkachels en cv-installaties met een biomassaketel. Dergelijke verwarmingssystemen werken met gedroogde houtkorrels.

Hoe wordt compensatie gas uitbetaald?

Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.

Wat doen de gasprijzen in 2022?

Gasprijzen per energieleverancier in 2022

Energieleveranciers Januari 2021 Februari 2022
3. Eneco €0,783 €2,77
4. Energiedirect.nl €0,788 €1,77
5. Engie €0,765 €1,93
6. Essent €0,798 €1,83

Zullen de gasprijzen dalen?

Na een fors herstel van de wereldwijde vraag naar gas in 2021 zal de groei dit jaar zwakker zijn. Dat komt onder meer door de hoge gasprijzen. In Europa zal de vraag zelfs dalen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Related Posts