Wat zegt de kleur van braaksel?

Wat zegt de kleur van braaksel?

Wanneer het braaksel ‘gal-bruin’ van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt. Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak.

De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.

Waarom braaksel opvangen?

Een spuugbekken is een sanitaire voorziening die bedoeld is voor het hygiënisch verwerken van menselijke uitscheiding door de mond, zoals speeksel, water, bloed of braaksel. Het wordt vooral aangetroffen in Duitsland. Het wordt daar een Kotzbecken, “Pabst” (paus) of Speibecken genoemd.

Waar kan een zwarte kleur van braaksel op wijzen?

Bloedbraken is, zoals het woord zegt, het uitbraken van bloed. De kleur van het bloed kan gaan van helderrood in geval van een plotse hevige bloeding, tot teerachtig zwart bij een langzame bloeding, wanneer het bloed langer in de maag blijft.

Wat is er als je kots groen is?

Klachten en symptomen bij gallige reflux Gallige reflux geeft meestal klachten als pijn en een branderig gevoel in de maagstreek. Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd.

Is braken ernstig?

Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.

Wat doen als je blijft overgeven?

Als je moet overgeven, kun je het beste wachten tot je maag weer tot rust is gekomen. Zorg ervoor dat je elke vijf tot tien minuten iets drinkt, zeker bij herhaaldelijk overgeven, om slapte en uitdroging te voorkomen. Het maakt niet heel veel uit wat je dan precies drinkt. Elke soort vocht is in dit geval goed.

Waarom is het belangrijk om braaksel goed te observeren?

Bij langdurige misselijkheid en braken is het verstandig om een vochtbalans bij te houden en het braaksel te observeren. Neem, bij kans op besmetting, zo nodig, de juiste maatregelen om verder besmetting te voorkomen.

Related Posts