Wat zijn de botten in de wervelkolom?
Onderaan de wervelkolom zijn nog twee botten te vinden; het heiligbeen en het stuitje of staartbeentje (Sacrum en coccyx) Het heiligbeen bestaat uit vijf aan elkaar gegroeide rudimentaire wervels, het stuitje uit vier samengegroeide botjes. Deze botten zijn totaal anders dan elk ander bot in de wervelkolom.
Wat is een wervelkolom?
De wervelkolom is een stapel van vierentwintig individuele wervels. Zij worden onderling gescheiden door tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven zijn gemaakt van een sterk soort band waarin zich een gelachtige substantie bevindt. Het zorgt ervoor dat je draai-, buig- en schokbewegingen kan opvangen. De eerste nekwervel heet “Atlas“.
Wat is de anatomie van de wervelkolom?
Anatomie van de wervelkolom De 3 functies van de wervelkolom zijn: bescherming, bewegelijkheid en stabiliteit. De wervelkolom is een stapel van vierentwintig individuele wervels. Zij worden onderling gescheiden door tussenwervelschijven.
Wat vormen de wervellichaam en wervelboog?
Wervellichaam en wervelboog vormen samen het wervelgat (foramen vertebrale). Alle wervelgaten samen vormen het wervelkanaal (canalis vertebralis), waarin zich het ruggenmerg bevindt. Al naar gelang de eisen die eraan gesteld worden, wijkt de vorm van de wervels in de verschillende delen van de wervelkolom van de basisvorm af.
Wat zijn de eerste zeven wervels?
De wervels verschillen al naar hun plaats en functie enigszins van de beschreven grondvorm. De eerste zeven wervels, de zgn. halswervels, zijn gekenmerkt door een klein wervellichaam, een doorboord dwarsuitsteeksel en een gespleten doornuitsteeksel. Zij zijn tamelijk beweeglijk met elkaar verbonden.
Wat zijn de uitsteeksels op de wervelboog?
Op de wervelboog zijn verschillende uitsteeksels geplaatst: het doorn uitsteeksel en de dwarsuitsteeksels, beide voor de aanhechting van spieren en de gewrichtsuitsteeksels die met de onder en bovengelegen wervels een gewricht vormen. Het samenstel van de wervels de wervelkolom ook wel aangeduid met de niet-medische term ruggegraat,