Wat zijn de kernvakken in het vmbo?

Wat zijn de kernvakken in het vmbo?

Het vakkenpakket van leerlingen op het vmbo en de mavo bestaat de eerste twee jaren uit de vakken Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde, verzorging, informatiekunde, techniek, lichamelijke opvoeding en culturele vorming (ckv).

Waarom kernvakken?

Zonder de kernvakkenregeling kan een leerling op het examen in principe twee onvoldoendes halen, het maakt niet uit bij welke vakken. Met de toevoeging van deze regeling maakt het wel uit bij welke vakken er onvoldoendes staan.

Wat is een niet Kernvak?

Als iemand in meer wiskundevakken eindexamen heeft gedaan telt slechts één van die vakken mee binnen de kernvakkenregeling. Wiskunde D is een vak dat alleen naast wiskunde B mag worden gekozen. Wiskunde D telt daarom nooit mee als kernvak.

Is wiskunde op het vmbo een Kernvak?

Wiskunde D is altijd een keuzevak en hoort daarom NIET bij de kernvakken. Er is één uitzondering op deze regel: als je als Havo CM-Leerling aan de exameneisen kan voldoen zonder wiskunde, kan je wiskunde buiten beschouwing laten. Je hebt dan een extra keuzevak nodig. Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.

Wat is de 5 5 regel?

Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).

Welke vakken op vmbo kader?

De leerlingen volgen de volgende verplichte vakken: Nederlands, Engels, Duits, D&P, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en KV1. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen. Daarnaast moeten leerlingen ook nog kiezen uit de volgende keuzevakken: wiskunde en economie.

Is wiskunde een Kernvak voor vmbo?

Er is één uitzondering op deze regel: als je als Havo CM-Leerling aan de exameneisen kan voldoen zonder wiskunde, kan je wiskunde buiten beschouwing laten. Je hebt dan een extra keuzevak nodig. Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.

Wat is het nut van rekenen?

Rekenen nodig in vervolgopleidingen, werk of dagelijks leven Zoals in je werk en ter voorbereiding op een eventuele vervolgstudie. Rekenen heb je bijvoorbeeld nodig om uit te rekenen wat een zorgverzekering of een telefoonabonnement kost. Of hoeveel geld je overhoudt van je salaris als je vaste lasten betaald zijn.

Wat is Duimregel?

Een vuistregel is een makkelijk te leren en makkelijk toe te passen procedure voor een normaal gesproken complexe berekening. In een meer algemene betekenis is een vuistregel een vereenvoudigde benadering van een complex probleem die desondanks in de praktijk bruikbaar is en voldoet.

Welke vakken mag je niet wegstrepen?

Dat heeft onderwijsminister Wiersma besloten. Leerlingen mogen één vak wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.

Gerelateerde berichten