Wat zit er in de kern van een cel?

Wat zit er in de kern van een cel?

In de celkern is het meeste DNA van het organisme opgeslagen. Het DNA regelt de productie van eiwitten, die maken dat het hele organisme kan functioneren: alle erfelijke eigenschappen worden aangestuurd door informatie uit de celkern. Hierdoor wordt de celkern ook wel gezien als het ‘controlecentrum’ van de cel.

Waar zijn celwanden van gemaakt?

Cellulose. De celwand bestaat uit zetmeel en eiwitten die in de cel worden gemaakt en via de celmembraan worden uitgescheiden. Het hoofdbestanddeel van de celwanden van planten is cellulose, een type zetmeel.

Wat doet het Kernlichaampje?

Opbouw van de celkern In het kernmembraan zitten kleine gaatjes: de kernporiën. Via de kernporiën kunnen eiwitten, RNA en andere moleculen de celkern in en uit. Een kernlichaampje is een structuur in de celkern waar rRNA wordt gemaakt. Kernlichaampjes zijn dus betrokken bij het maken van ribosomen.

Wat is een cel wikikids?

Een cel is het kleinste deel van je lichaam of van een lichaam van een levend wezen en geeft alle informatie over genetica van je lichaam of van een levend wezen. Bijna alles bestaat uit cellen, zoals planten, dieren, wij mensen en zelfs bacterie.

Hoe houd een cel zich in leven?

Iedere keer als een cel zich deelt, sterft een stukje telomeer (het uiteinde van een chromosoom) af. Telomeren worden steeds korter en uiteindelijk gaat een cel dood. Een telomeer houdt het maximaal 142 jaar vol, dus niemand kan langer leven.

Wat zit er in het binnenste van de aarde?

De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel. De druk in die kern is zó groot dat ‘ie – ondanks de enorme hitte – niet smelt. In de buitenkern is de druk minder groot, daar is de massa wél gesmolten. Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet is.

Waarvan is de kern van de aarde gemaakt?

In het middelpunt van de aarde, is de druk enorm: 3,5 miljoen atmosfeer ongeveer. Die druk verhoogt het smeltpunt van ijzer tot boven 6000 graden Celsius, de temperatuur die daar heerst. En dus is de aardkern van keihard ijzer.

Hoe ziet de kern van de aarde eruit?

Het zijn opnieuw seismologen die ontdekten dat de aardkern uit twee verschillende lagen bestaat: een vloeibare buitenkern op 3000 kilometer diepte en een vaste binnenkern op ongeveer 5000 kilometer. Dat gebeurde toen de Deense seismoloog Inge Lehmann in de jaren ​’30 andere aardbevingsgolven — de P‑golven — onderzocht.

Gerelateerde berichten