Welk gebied wordt betwist door India en Pakistan?

Welk gebied wordt betwist door India en Pakistan?

Pakistan beschouwt heel Jammu en Kasjmir als betwist gebied en stelt dat de eis van India niet geldig is. Kasjmir vormt de inzet van een langdurig territoriaal geschil tussen de drie landen, het Kasjmirconflict.

Jammu en Kasjmir was de enige Indiase deelstaat met een moslimmeerderheid. De staat kwam de facto overeen met het door India bestuurde deel van het gelijknamige gebied, dat internationaal betwist wordt door India, Pakistan en in mindere mate de Volksrepubliek China.

Welke godsdienst heeft de meerderheid in het Indiase deel van Kashmir?

In 1947 werd India onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Besloten werd dat uit de vroegere kolonie twee landen zouden worden gevormd: Pakistan (Oost- en West-Pakistan) en India. In Pakistan zouden in meerderheid moslims wonen, en in India in meerderheid hindoes.

Waarom Kashmir?

Kasjmir wordt gezien als een van de potentieel gevaarlijkste brandhaarden ter wereld. Dat heeft alles te maken met de lange geschiedenis van conflicten tussen India en Pakistan in het gebied – die extra lading heeft gekregen sinds beide landen de beschikking over kernwapens hebben gekregen.

Welke vier landen grenzen aan Kashmir?

Kasjmir, Kasjmier of Kashmir kan verwijzen naar:

  • Jammu en Kasjmir (gebied) of (verkort) Kasjmir; een gebied in Azië, verspreid over China, India en Pakistan en betwist door verschillende landen.
  • Kasjmier (wol); wol uit Kasjmir.
  • Kasjmirvallei; vallei van de rivier de Jhelum in Kasjmir.
  • Kashmir (band); een Deense rockband.

Hoe is het conflict tussen India en Pakistan ontstaan?

Het huidig conflict rond Kasjmir dateert van 1947, toen jarenlange bevrijdingsbewegingen in Brits-Indië ervoor hadden gezorgd dat de Britten hun gebied rond het Indische schiereiland verdeelden in twee staten: enerzijds India en anderzijds Pakistan (het huidige Pakistan en Bangladesh).

Waarom wil Pakistan Kashmir?

Pakistan geeft dan ook de voorkeur aan een indirect conflict door de steun aan moslimrebellen in Indiaas Kashmir. Daar woedt met regelmaat een opstand van moslims tegen het Indiase bestuur van groepen die of aanhechting willen bij Pakistan of een onafhankelijke moslimstaat willen.

Is Kashmir onafhankelijk?

Op 14 augustus 1947 werd het land een onafhankelijk onderdeel van het Britse Gemenebest. Ter gelegenheid daarvan hield Khan een toespraak in het Pakistaanse deel van Kashmir. In de toespraak beschuldigde hij India ervan de militaire dreiging in de regio op te voeren. Modi reageerde vandaag niet op die uitspraak.

Waar wordt kasjmier wol van gemaakt?

Kashmirwol wordt uitsluitend verkregen uit het haar van de geit Capra Hircus, die op de hoogvlakten van Tibet en het Himalayagebergte leeft, vooral in Mongolië. Dit dier produceert zeer dunne, zachte en warme wol, om zich te beschermen tegen de extreme koude (de temperatuur kan dalen tot –40°C).

Waarom is er een conflict in Kashmir?

Het rommelt weer in de betwiste regio Kashmir. De bergachtige streek op de grens van Pakistan en India is regelmatig het toneel van geweld. India en Pakistan claimen beiden zeggenschap over het gebied, terwijl ook terroristen en andere militanten regelmatig de wapens oppakken.

Wat is een reden dat Pakistan in conflict is met India?

Het Kasjmirconflict is een langlopend territoriaal geschil over de Aziatische streken Jammu en Kasjmir. Het conflict gaat in hoofdzaak tussen India en Pakistan en in mindere mate ook tussen India en de Volksrepubliek China, die alle aanspraak maken op (delen van) het gebied.

Related Posts