Welk werk werd er vooral gedaan in de kolonie Nederlands-Indie?

Welk werk werd er vooral gedaan in de kolonie Nederlands-Indië?

Pas in deze tijd ontstond de kolonie Nederlands-Indië als een aaneengesloten gebied onder Nederlands bestuur. De export van goederen zoals koffie, suiker en tabak leverde Nederland veel geld op.

Waar was Diponegoro tegen?

Diponegoro (ook wel Dipo Negoro of Dipånegårå genoemd, Nederlandse historische spelling: Diepo Negoro), geboren als Raden Mas Ontowiryo (Jogjakarta, 11 november 1785 – Makassar, 8 januari 1855) was de leider van de opstand tegen het Nederlandse bestuur gedurende de Java-oorlog in het toenmalige Nederlands-Indië.

Hoe is het bestuur in Nederlands-Indië opgebouwd?

Indië werd ingedeeld in gewesten, verdeeld in afdelingen en controle-afdelingen (onderdeel van het Gewestelijk of Binnenlands Bestuur, afgekort BB) en in regentschappen en districten (onderdeel van het Inlands Bestuur). Een gewest kon zijn een Gouvernement, een Residentie, een Afdeling of een Assistent-residentie.

Wat zijn de gevolgen van de Java oorlog?

Het koloniale leger verloor 8000 Nederlandse en Europese huursoldaten (velen door ziektes) en 7000 Indonesische huurlingen (de meesten op het slagveld). Daarnaast kwamen door uitputting waarschijnlijk nog eens duizenden Javaanse koelies om, maar van hen zijn geen statistieken bijgehouden.

Hoe werd Nederlands Indie een kolonie?

Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.

Waarom werd de Java oorlog gevoerd?

De rechtstreekse aanleiding was het feit dat de Javaanse prins Diponegoro zich door de Nederlanders onheus bejegend achtte. De diepere achtergrond was de ontevredenheid van de Javaanse bevolking over veel aspecten van het Nederlands bewind. De oorlog woedde vooral in Midden-Java.

Wie stonden tegenover elkaar in de Java oorlog?

De Java-oorlog (1825–1830) was een conflict in Midden-Java tussen de koloniale regering van Nederlands-Indië en inheemse bevolking uit de vorstenlanden Jogjakarta en Soerakarta die in opstand kwam onder leiding van hun prins Diponegoro.

Hoe bestuurde Nederland Nederlands-Indië?

De bevolkingsopbouw in Nederlands-Indië kent een sterke hiërarchie: eerst de Europeanen, dan oosterlingen en tenslotte de oorspronkelijke bevolking. Kinderen geboren uit Europeanen en inlanders zijn Indo-Europeanen. Vanaf begin twintigste eeuw erkent de regering de uitbuiting in Nederlands-Indië.

Gerelateerde berichten