Inhoudsopgave
- 1 Welke datum creditnota?
- 2 Hoe werken creditnota’s?
- 3 Waarom een creditfactuur?
- 4 Wat te doen met een creditfactuur?
- 5 Heeft een creditfactuur een eigen factuurnummer?
- 6 Kan een creditnota positief zijn?
- 7 Waar boek je een creditnota?
- 8 Hoe moet ik crediteren?
- 9 Waarom moet een creditnota worden opgesteld?
Welke datum creditnota?
De datum van de creditfactuur is, net als bij facturen, leidend voor de periode waarin de btw wordt verrekend. Het kan dus zo zijn dat de creditfactuur in een andere btw-periode wordt verrekend dan het orgineeel.
Hoe werken creditnota’s?
Een creditnota (of creditfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur. Verstuur nu uw eerste factuur! Een creditnota compenseert met een negatief bedrag een factuurbedrag dat de verkoper eerder in rekening heeft gebracht bij de klant.
Waarom een creditfactuur?
Je stuurt een creditfactuur dus als een klant je minder is verschuldigd dan in eerste instantie is gefactureerd. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als de klant zijn bestelling annuleert of terug stuurt. Of als je de klant achteraf een korting wil aanbieden.
Wat is een Crediteurenkaart?
De crediteurenadministratie is een overzicht van openstaande rekeningen en betaalde rekeningen.
Hoe moet je crediteren?
Voorwaarden crediteren factuur De creditfactuur moet een duidelijke verwijzing bevatten naar de oorspronkelijke factuur. U moet aan de belastingdienst aan kunnen tonen dat uw afnemer niet het oorspronkelijke btw-bedrag in aftrek brengt, maar het gecorrigeerde btw-bedrag.
Wat te doen met een creditfactuur?
Heeft je klant de factuur al betaald, dan dien je na het versturen van een creditfactuur het kwijtgescholden bedrag terug te betalen. Je kan er in overleg ook voor kiezen om dit bedrag als tegoed te behouden voor een nieuwe factuur of volgende aankoop.
Heeft een creditfactuur een eigen factuurnummer?
De creditfactuur: Is een nieuwe factuur in je administratie met een eigen factuurnummer. De creditfactuur staat ook bij Facturen en offertes met de melding dat het een creditfactuur is.
Kan een creditnota positief zijn?
Het verschil is dat er op de creditnota een negatief (te ontvangen) bedrag staat vermeld en op een factuur een positief (te betalen) bedrag.
Hoe creditnota betalen?
Een creditnota is dus een factuur waarmee u (een deel van) een factuurbedrag kwijtscheldt. Het bedrag is dan ook negatief, wat betekent dat er een minteken voor het factuurbedrag staat. Uw klant hoeft dat bedrag dus niet te betalen.
Waarom maak je een creditnota?
Zodra je een factuur hebt verstuurd, mag je deze niet meer wijzigen – ook niet in overleg met je klant. Heb je dus een foutje gemaakt of moet er iets verrekend worden, dan moet je dat op een andere manier oplossen. In zulke gevallen stuur je je klant een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd.
Waar boek je een creditnota?
Om een creditnota aan te maken dient u in de module Facturatie of Boekhouding een boeking te doen waarbij u de aantallen, of enkel de bedragen in de min zet. Ook kunt u op de knop “+ Creditnota” klikken binnen een factuur. Als u een creditnota voor een inkoop dient te maken dan dient u een min factuur te maken.
Hoe moet ik crediteren?
Maak een creditfactuur Een correctie maak je door een creditfactuur te maken en daarna eventueel een nieuwe factuur te sturen. De creditfactuur wordt ook wel een creditnota genoemd. Weigert je klant te betalen dan markeer je de factuur als oninbaar. Je maakt geen creditfactuur.
Waarom moet een creditnota worden opgesteld?
De verkoper maakt een creditnota op om de schuld van de klant te verminderen in vergelijking met een eerder opgestelde factuur. Mogelijk gevallen waar dit gebeurt: Een fout op de oorspronkelijke factuur ten nadele van de klant verbeteren. Een toegestane prijsvermindering na facturatie.
https://www.youtube.com/watch?v=A89ukmAM0Os