Inhoudsopgave
Welke kracht veroorzaakt de ellipsvormige beweging van de planeten?
Keplers banen zijn inderdaad ellipsvormig, maar in het bolvormige veld van Newtons zwaartekrachttheorie, die zegt dat de sterkte van het veld met 1/r2 afneemt, dus in alle richtingen gelijk. Bij Einstein is dit net zo, op grote afstand.
Wat van Kepler?
De wetten van Kepler zijn drie natuurkundige wetten, die de baan en beweging van een hemellichaam om een ander hemellichaam beschrijven in het tweelichamenprobleem. Voorbeelden zijn planeten rond een ster, een satelliet rond een planeet, de Maan rond de Aarde, dubbelsterren om elkaar en kometen om de Zon.
Wat heeft Kepler ontdekt?
Astronomia Nova Kepler beschreef met zijn eerste twee wetten dat die banen ellipsen zijn en dat de planeten in hun banen van snelheid veranderen. In 1610 hoorde hij van de waarnemingen die Galilei in de Sidereus Nuncius bekend had gemaakt.
Wat is de Perkenwet?
De Perkenwet zegt dat de voerstraal (dat is de denkbeeldige lijn van het middelpunt van een planeet naar het middelpunt van de zon) in gelijke tijden gelijke opper vlakken doorloopt. Dat komt doordat een hemellichaam in zijn baan om de zon sneller beweegt wanneer de afstand tot de zon kleiner wordt.
Wat is de Gravitatieconstante van de aarde?
G = de gravitatieconstante, (6,67428 ± 0,00067) x 10-11 Nm2 kg-² M = massa van de aarde, 5,9742 x 1024 kg.
Hoe bereken je de baansnelheid?
Over je 2e vraag: Als je de baansnelheid wil uitrekenen heb je inderdaad 2pi*r/T nodig maar zul je eerst de omloopstijd (T) moeten weten.
Wat is de massa van de aarde?
5,972E24 kgAarde / Massa
Wat is de massa van de zon?
1,989E30 kgZon / Massa
Welke Duitse astronoom was een tijdgenoot van?
Ook de Duitse astronoom Johannes Kepler, tijdgenoot van Galilei, pleitte voor dit heliocentrische model; net als de Brit Thomas Digges. Veel andere sterrenkundigen wezen het heliocentrische model af.
Wat is de waarde van g?
Zwaartekracht op aarde Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2.
Wat is 9 81 N kg?
Een massa van 1 kg ondervindt op aarde op de breedtegraad van Nederland en België op zeeniveau een zwaartekracht van ongeveer 9,81 newton, aan de polen is dit 9,83 N en aan de evenaar 9,78 N. In het dagelijks leven wordt dit soms afgerond op 10 newton.
Hoe bereken je middelpuntzoekende kracht?
Dit is altijd zo als er een middelpuntzoekende kracht is waarvan de grootte klopt met de snelheid (Fmpz = mv^2/r): De kracht is naar het midden gericht en de beweging is cirkelvormig.