Wie bouwde de San Vitale?

Wie bouwde de San Vitale?

De bouw van de basiliek begon onder bisschop Ecclesius in 525 of 526, toen Ravenna nog de hoofdstad van de Ostrogoten was. Nadat het leger van de Byzantijnse keizer Justinianus onder generaal Belisarius Ravenna in 540 veroverd had, werd de San Vitale verder afgebouwd onder leiding van bisschop Maximianus van Ravenna.

Welke functies had de Aya Sophia?

De huidige Hagia Sophia werd in de zesde eeuw gebouwd als kathedraal voor de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Het gebouw werd in 1453 een moskee, na de verovering van Constantinopel door de Ottomanen. Het bleef een islamitisch gebedshuis tot het begin van de twintigste eeuw.

Wat is het belangrijkste werkstuk van Justinianus?

Justinianus’ Codex, dat deel uitmaakt van zijn Corpus Iuris Civilis, vormt een mijlpaal in de geschiedenis van de wetgeving.

Wie heeft Aya Sophia gebouwd?

De bouw van de huidige Hagia Sophia startte in 532 na Christus. Opdrachtgever voor de bouw was Justinianus I, keizer van Byzantium in de periode 527-565. De keizer wilde dat de kerk het godsdienstig middelpunt van zijn rijk zou worden.

Wat betekent de naam Aya Sophia?

De Hagia Sophia of Ayasofya (Grieks: Ἁγία Σοφία; “Heilige Wijsheid”, Turks: Ayasofya, officieel: Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi: “Hagia Sophia Heilige Grote Moskee”) is een voormalige christelijke, oosters-orthodoxe kathedraal, die tegenwoordig als moskee in gebruik is, in de Turkse stad Istanboel.

Hoe oud is Aya Sophia?

1.485Hagia Sophia / Leeftijd (537 n.Chr.)

Waar ligt Constantinopel?

Constantinopel (Grieks: Κωνσταντινούπολις, Kōnstantinoúpolis; Latijn: Nova Roma of Constantinopolis; Ottomaans: قسطنطینیه, Kostantiniyye) is de in het Nederlands niet langer gebruikte naam van de stad Istanboel, die gelegen is tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara.

Wat gebeurde er na de val van het Romeinse Rijk?

Na de val. De afzetting van de laatste keizer betekende geen directe breuk met het verleden, maar was het vooral op institutioneel gebied: er was geen keizer meer in het West-Romeinse Rijk. De Goten en Germanen hielden wreed huis en eigenden zich vele bezittingen toe.

Related Posts