Wie mag de Grondwet aanpassen?
De regering of 1 of meer leden van de Tweede Kamer dienen een voorstel tot grondwetswijziging in. De Tweede en Eerste Kamer nemen dit wetsvoorstel in 1e lezing aan met een gewone meerderheid. Dit heet ook wel de ‘overwegingswet’ of de ‘verklaringswet’. De Tweede Kamer wordt ontbonden en er worden verkiezingen gehouden.
Waar staat hoe de Grondwet gewijzigd kan worden?
De Grondwet kan alleen gewijzigd worden als eerst een wet is aangenomen die regelt dat wijziging van de Grondwet overwogen wordt. Die overwegingswet moet in de Tweede en Eerste Kamer minstens met de helft plus één van de uitgebrachte stemmen zijn aangenomen.
Hoe ontstaat een wet in formele zin?
Bij een wet in formele zin is sprake van een gezamenlijk besluit van de regering en de Staten-Generaal (Tweede en Eerste kamer) volgens een procedure die is vastgelegd in artikel 82 van de Grondwet. De regering en de Staten-Generaal vormen daarom de formele wetgever.
Kun je de Grondwet overtreden?
JIJ kunt de grondwet niet overtreden, omdat de grondwet geen regels geeft voor burgers, maar voor de overheid. De grondwet geeft de overheid een aantal plichten (om niet te discrimineren, om te zorgen voor vrijheid van onderwijs) en een aantal egels mbt hoe regering en staten generaal zijngeorganiseerd en gekozen.
Waarom een Toetsingsverbod?
Argumenten voor het toetsingsverbod De rechter wordt aangesteld en dus niet democratisch gekozen. Het zou niet democratisch zijn als de rechter de wetten aan zou kunnen passen. Ten tweede vermindert het de rechtszekerheid en het vertrouwen in de wetgevers. De toetsing ondermijnt de rechtszekerheid.
Wat is het toetsingsverbod?
staatsrecht: wettelijk verbod aan rechters om de innerlijke waarde en billijkheid van wetten te toetsen.
Is de Grondwet de hoogste wet?
Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden, na de wijziging van 2018. De Grondwet is de hoogste nationale wet voor de Nederlandse staat; andere wetten dienen haar bepalingen in acht te nemen.