Waar is de ombudsman voor?

Waar is de ombudsman voor?

De Nationale ombudsman is een onafhankelijke en onpartijdige instantie die klachten behandelt over bijna alle overheidsinstanties. Bijvoorbeeld over de trage behandeling van brieven of verzoeken. Of het niet reageren op uitspraken van een verzoek of verkeerde toepassing van wettelijke voorschriften.

Hoe bereik ik de ombudsman?

Bel gratis met de Nationale ombudsman 0800 – 33 55 555 (op werkdagen van 9:00 tot 17:00).

Waar kan ik terecht met een klacht?

Zie dan onder het overzicht aan instanties waar u uw klacht over zorg kunt melden:

  • Klachtencommissie.
  • Geschillencommissie.
  • Nza – Nederlandse Zorg Autoriteit.
  • Landelijk Meldpunt Zorg.
  • Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
  • Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg.
  • De rechter; een arts of zorgverlener aansprakelijk stellen.
  • Politie.

Wat doet de gemeentelijke ombudsman?

De gemeentelijke ombudsman is bevoegd klachten over de lokale overheid te onderzoeken en te beoordelen. Ook kan hij aan zijn oordeel een aanbeveling aan de gemeentelijke overheid koppelen om herhaling van klachten te voorkomen. Deze oordelen en aanbevelingen zijn niet bindend, maar ze worden doorgaans wel opgevolgd.

Wat is het belang van een uitspraak van de Nationale ombudsman?

Effect van het oordeel van de Nationale ombudsman Maar de Nationale ombudsman is geen rechter. Onze uitspraken zijn niet bindend, wat wil zeggen dat niemand zich eraan hoeft te houden. Een overheidsinstantie bepaalt zélf welke gevolgen het oordeel van de Nationale ombudsman heeft.

Wie betaalt de ombudsman?

Helft gemeenten betaalt te laat Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat 57% van de gemeenten te laat betaalt, bij de ministeries is dit ongeveer 18% (2 van de 11 ministeries).

Is mijn gemeente aangesloten bij de Nationale ombudsman?

Als u niet tevreden bent met de afhandeling, dan kunt u terecht bij een ombudsman. Als uw gemeente is aangesloten bij de Nationale ombudsman, dan kunt u daar uw klacht indienen. Op de website kunt u zien of uw gemeente is aangesloten bij de Nationale ombudsman.

Wat is de rol van de gemeentelijke ombudsman en hoe kan je in contact komen met de ombudsman?

Als u er niet uitkomt met de gemeente Bijvoorbeeld doordat zij afspraken niet nakomen? Of u geen reactie op een brief of klacht krijgt? Dan kunt u bij de ombudsman terecht. Als uw gemeente een eigen ombudsman heeft, neemt u daar contact mee op.

Wat als gemeente niet reageert op klacht?

Niet tevreden over de afhandeling van de klacht Heeft u een klacht over een overheidsinstantie, maar reageert die niet op uw klacht? Of vindt u dat de afhandeling van uw klacht te lang duurt? Dan kunt u gratis de Nationale Ombudsman inschakelen. Dit kan ook als u vindt dat de overheid zich niet aan de wet houdt.

Related Posts