Inhoudsopgave
- 1 Kan een buitenlander een zorgverzekering afsluiten?
- 2 Wat kost een internationale ziektekostenverzekering?
- 3 Hebben illegalen recht op zorg?
- 4 Hoe weet ik of ik verzekerd ben in het buitenland?
- 5 Kun je je bij elke verzekeraar aanmelden om een zorgverzekering af te sluiten?
- 6 Kan ik als Belg in Nederland naar de dokter?
Kan een buitenlander een zorgverzekering afsluiten?
Buitenlanders in Nederland die geen verblijfsvergunning hebben kunnen geen zorgverzekering afsluiten. De behandelend arts beoordeelt of er medisch noodzakelijke hulp nodig is. Is dit het geval, dan moeten personen zonder verblijfsvergunning zelf de kosten betalen.
Kan een buitenlander in Nederland naar de dokter?
Buitenlanders die Nederland bezoeken kunnen hiervoor een speciale verzekering met dekking voor medische kosten afsluiten. Een buitenlander die tijdelijk in Nederland verblijft is dan uitstekend verzekerd voor spoedeisende medische hulp, zoals huisartsbezoek, ambulancevervoer, ziekenhuiskosten en medicijnen.
Wat kost een internationale ziektekostenverzekering?
Gemiddeld 110-125 euro per maand aan premie aan de zorgverzekeraar. Werkende Nederlanders dragen in 2021 per persoon tot € 5.200,- euro per jaar bij aan collectief gefinancierde zorgkosten. Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.
Wie betaalt de kosten van de zorg?
Iedereen betaalt mee aan de zorgverzekering. Gezonde jongeren betalen bijvoorbeeld mee aan medisch-specialistische zorg die ouderen vaak nodig hebben. En ouderen betalen mee aan de kraamzorg die voor jonge moeders belangrijk is.
Hebben illegalen recht op zorg?
Medische zorg illegalen Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.
Kunnen illegalen naar het ziekenhuis?
Voor niet-direct toegankelijke zorg kan een onverzekerbare vreemdeling alleen terecht in een beperkt aantal ziekenhuizen, apotheken en instellingen die zijn gecontracteerd door het CAK. Uitzondering hierop is spoedeisende ziekenhuiszorg en zorg in verband met een zwangerschap/bevalling.
Hoe weet ik of ik verzekerd ben in het buitenland?
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Wat vergoed basisverzekering in buitenland?
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Kun je je bij elke verzekeraar aanmelden om een zorgverzekering af te sluiten?
U mag zelf weten of u ook een aanvullende verzekering afsluit. U kunt zich hiermee extra verzekeren voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. U hoeft uw basisverzekering en eventuele vrijwillige aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.
Hoe snel kan je een zorgverzekering afsluiten?
Als u in Nederland komt wonen of werken, dan moet u zich zo snel mogelijk inschrijven bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Doe dat in ieder geval binnen 4 maanden. Dat geldt ook als u nog een buitenlandse verzekering tegen ziektekosten heeft. Voor asielzoekers gelden andere regels om verzekerd te zijn tegen zorgkosten.
Kan ik als Belg in Nederland naar de dokter?
Verwittig je ziekenfonds Het grootste deel van de Belgen dat voor medische redenen de grens oversteekt, doet dat voor een gewone consultatie of om geneesmiddelen te kopen. Voor dergelijke bezoekjes heeft Europa een regeling uitgewerkt om dat allemaal vlot te laten verlopen. Toestemming van je ziekenfonds is niet nodig.
Kan ik als Nederlander naar een Belgische huisarts?
Waarschuwing. De Europese zorgpas of EHIC wordt alleen geaccepteerd door artsen en ziekenhuizen die voor het openbare zorgstelsel werken. In de privézorg is de pas niet bruikbaar. Als u naar een privékliniek gaat, kunt u bij thuiskomst om een vergoeding van de kosten vragen.