Inhoudsopgave
- 1 Hoe maak je van een negatieve groep een positieve groep?
- 2 Hoe ga je om met een moeilijke klas?
- 3 Wat doe je als leerling niet luistert?
- 4 Wat is een positieve groep?
- 5 Waarom kleinere klassen beter zijn?
- 6 Wat is positieve groepsvorming?
- 7 Hoe verbeter je de sfeer in de klas?
- 8 Hoe omgaan met moeilijke kinderen in de klas?
Hoe maak je van een negatieve groep een positieve groep?
Het is belangrijk dat een groep zelf de normen benoemt, het heeft geen zin als de leerkracht allerlei normen over de kinderen uitstort. Als je invloed wil hebben op de normen, moet je de normingfase naar voren halen. Geef al tijdens de forming en de storming kinderen de ruimte om positieve normen te benoemen.
Hoe ga je om met een moeilijke klas?
Tips om lastig gedrag aan te pakken
- Maak onderscheid.
- Kom uit je klas.
- Kijk naar de oorzaak.
- Laat het probleem bij wie het hoort.
- Wijzig ook eens de opzet van je les.
- Kijk naar je eigen aandeel.
- Laat jezelf zien.
- Kracht of macht?
Hoe pak je negatief gedrag aan?
Niet elk storend gedrag hoeft aandacht te krijgen. Aandacht kan belonend werken en het storende gedrag versterken. Maar als een leerling zich grondig misdraagt, moet je feedback geven. Doe dit op een discrete manier, bijvoorbeeld via een teken dat jullie vooraf samen hebben afgesproken zoals even op de schouder tikken.
Wat doe je als leerling niet luistert?
Wees concreet; gebruik duidelijke taal Wees heel duidelijk met het omschrijven van gedrag als er iets gebeurt dat je niet wilt. Gebruik heldere woorden die leerlingen begrijpen. Een heel simpel voorbeeld. Stel dat een (jonge) leerling door de gang heen glijdt.
Wat is een positieve groep?
Kenmerken van een positieve groep zijn: -De groepsleden zijn eensgezind en gemotiveerd om groepsdoelen te halen. -Groepsleden voelen zich medeverantwoordelijk voor de eigen groep en uiten dit ook. -De groepsleden tonen respect voor de mening en het karakter van een ander groepslid.
Hoe maak je een goede groep?
Groepjes husselen De goede sfeer kun je onderhouden door veelvuldig samenwerkingsopdrachten te blijven doen en door vaak te praten over hoe kinderen de klas beleven. Doe dit individueel én met de hele groep. Geef de groep steeds meer verantwoordelijkheid voor elkaar en voor bepaalde zaken in de klas.
Waarom kleinere klassen beter zijn?
Volgens de onderwijsorganisaties zijn er meerdere redenen waarom kleinere klassen een positief effect hebben. In kleine klassen is minder onrust, minder wangedrag, een betere sfeer en wordt meer geleerd. En op termijn leveren kleine klassen forse economische groei op, het Onderwijsblad noemt het zelfs een ‘goudmijn’.
Wat is positieve groepsvorming?
Alles wat je aandacht geeft groeit, dus geef zo min mogelijk aandacht aan negatieve aandacht. Richt je op alles wat er al goed gaat en controleer je groep positief (verhouding 1 correctie: 4 complimenten). Waardeer en zie alle leerlingen in je klas en zorg voor een positieve band met alle leerlingen.
Wat heb je nodig voor een veilig groepsklimaat?
Kinderen hebben behoefte aan veiligheid, geborgenheid en zekerheid, de leerkracht werkt aan het verbeteren van het groepsklimaat door aan te sluiten bij deze behoeften. Naast de basisbehoeften is een goede communicatie ook van groot belang.
Hoe verbeter je de sfeer in de klas?
Een gelukkige klas: 10 tips voor een positieve groepsvorming
- Verwelkom ieder kind in de klas.
- Kinderen willen gezien worden, voelen dat ze belangrijk zijn.
- Formuleer samen met de groep groepsdoelen.
- Formuleer samen met de groep groepsregels die zichtbaar in de klas hangen.
Hoe omgaan met moeilijke kinderen in de klas?
Handig is dan wel om in een echt gesprek met het kind uit te zoeken waarom het kind doet wat het doet (Horeweg, 2021). Praat zelf weinig en vraag vooral. Laat het kind verwoorden wat er volgens het kind aan de hand is. Zelfs in lagere groepen kunnen kinderen dat op hun eigen manier goed vertellen (Delfos, 2020).
Wat te doen met een kind met gedragsproblemen?
We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
- Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis.
- Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus.
- Onderscheid lastig en niet lastig gedrag.
- Samen dingen doen.
- Doe het niet alleen.